Druhý dech pro Samsung DeX. Dongle AutoPro X předělá infotainment displej v autě na „mobilní počítač“

před 4 týdny 30

Automobilové značky se začínají pomalu odklánět od systémů Android Auto a CarPlay, které slouží k propojení smartphonů s Androidem a systémem iOS s palubními displeji v autech. Tyto funkce navíc mají celou řadu omezení, a některým uživatelům nemusí stačit. A právě proto vznikl dongle AutoPro X, který do displejů v autě dostane plnohodnotné desktopové rozhraní Samsung DeX.

Klepněte pro větší obrázek
Dongle AutoPro X dostane do infotainment displeje desktopové prostředí Samsung DeX. Ovládat jej můžete dotyky, a nebo pomocí bezdrátové myši a klávesnice

Samotný dongle je připojený kabelem k infotainment systému pomocí USB kabel. Smartphone od Samsungu se k němu umí připojit přes Bluetooth nebo Wi-Fi. U prototypu načítání chvíli trvá, ve finále se však na centrálním displeji auta zobrazí uživatelské rozhraní Samsung DeX, ve kterém máte všechny aplikace z telefonu, kontakty, soubory, a spoustu dalšího. Nové aplikace si pak jednoduše stáhnete přes Google Play. 

V Samsung DeX spustíte většinu mobilních aplikací a her, některé sice nemusí fungovat, dopředu ale nejste nijak omezeni. Většina aplikací navíc funguje i v režimu Rozdělené obrazovky. DeX můžete ovládat, jak přes dotykový displej, tak pomocí displeje telefonu, který slouží jako nouzový touchpad. Počítá se i s podporou externích Bluetooth zařízení, tj. s bezdrátovou myší, klávesnicí nebo herním ovladačem.

Samsung DeX dostává nový smysl

Vývojáři AutoPro X dokonce uvádějí, že jim s optimalizací DeXu pro displeje automobilů přímo pomáhal Samsung. Pomocí donglu AutoPro X tak budete moci pomocí displeje v autě procházet internet, hrát hry, pracovat na kancelářských dokumentech, spustit si umělou inteligenci ChatGPT, sledovat streamovaná videa prakticky všechno, k čemuž běžně využíváte smartphone. Jen v režimu, který je uzpůsoben na větší displej. Co na tom, že je umístěný v autě?

Samotný dongle, který je kompatibilní i s univerzálním režimem Android Auto, stojí 140 dolarů, tj. zhruba 3 300 Kč. K prvním zájemcům se dostane letos v červnu. V době psaní článku se na projekt vybralo desetinásobek finančních prostředku, než byl počáteční cíl. I to ukazuje na to, že se nejedná o zařízení na okraji zájmu, ale o zajímavý doplněk k vybaveným telefonům od Samsungu.

Tento dongle dostane na displej v autě režim Samsung DeX:

I tentokrát se jedná o zajímavý tip na produkt, který nemáme osobně vyzkoušený. Vaše případné dotazy směřujte na stránky kampaně na Kickstarteru.

Přečtěte celý článek