Důchodci v Česku budou za pobírání důchodu platit poplatek. Na kolik vás to vyjde peněz?

před 1 měsíc 74

Důchodový systém v České republice aktuálně připomíná staveniště. Řada procesních a administrativních úkonů se začala měnit ještě předtím, než byly vůbec oznámeny parametry takzvané důchodové reformy, která bude probíhat v následujících letech. Už teď je však třeba připravit se na určité novinky, které mnoho lidí jednoduše nepotěší.

Lidé si neví rady

Jednou z nich je například nutnost platit poplatek za to, že vám Česká správa sociálního zabezpečení bude posílat vyrozumění o valorizaci důchodů. Tento dokument je velmi důležitý, jelikož právě jeho prostřednictvím se penzisté v Česku dozvídají o tom, jakým způsobem bude jejich důchod od dalšího období navýšen.

Nově bude za standardní považováno elektronické doručení dokumentu, a to do datové schránky nebo aplikace ČSSZ. To je však pro řadu důchodců problematické, jelikož s moderními technologiemi si neví rady. “Kde já to tam budu hledat. Vždyť se do té schránky neumím ani přihlásit. Vlastně nevím, jestli ji vůbec mám. To bych musela někam na úřad,” říká sedmdesátiletá paní Věra, která je z novinky rozmrzelá.

Nakonec jí tedy nezbude, než si o vyrozumění o valorizaci penzí požádat prostřednictvím zvláštního formuláře, aby jí nadále chodilo poštou. Nebude to ale jen tak, jelikož za to bude muset uhradit poplatek. Ten by měl být přibližně ve výši aktuálních nákladů na poštovní službu. Nebude tedy nikterak zásadně vysoký, ovšem pro důchodce je důležitá každá koruna.

Je potřeba požádat

Pakliže máte zájem o to, aby vám dokument nadále chodil poštou, je třeba to dát České správě sociálního zabezpečení vědět. Lze tak učinit pomocí zmíněného formuláře, který najdete na webových stránkách, ale také telefonicky, případně osobně navštívením kterékoliv pobočky ČSSZ. Tam ostatně můžete dokument získat na místě zdarma. Jednoduše vám ho vytisknou a předají.

Čtěte také: Průšvih. Na důchodce v Česku docházejí peníze. Co se teď bude dít?

Nejde přitom o jedinou chystanou změnu platnou od roku 2025. Od příštího roku se také budou měnit výplatní termíny všech důchodů. Především dojde k tomu, že se důchody budou vyplácet na kalendářní měsíc, a nikoliv dopředu. Termínů výplat bude také méně.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek