Důchodci v Česku na své peníze nárok nemají. Přijdou o tisíce korun, už je nikdy neuvidí

před 2 měsíce 102

Všechno nasvědčuje tomu, že důchodci v České republice vstupují do výrazně složitějších časů, než v jakých žili v předchozích deseti letech. Jistě, nějakou dobu mohou profitovat z toho, že jim byly penze navyšovány skutečně rychlým tempem. Ovšem tomu je teď definitivně konec. Naopak, začínají se objevovat aktivní kroky jdoucí proti nim a ochuzující je o prostředky, na které mají nárok.

Nebyly prý peníze

Mnozí vnímají jako políček ze strany státu skutečnost, že se v roce 2024 penze navýšily o pouhých 360 korun. Dříve by to bylo vnímáno jako slušná valorizace, ale je pravdou, že když průměrný důchod činí 21 tisíc korun, tento přídavek nikoho kdovíjak nevytrhne. Možná jen ty, kdo mají penzi nižší, jelikož je tentokrát pro všechny stejný.

Velmi úkorně však důchodci vnímají především jinou situaci, která se odehrála loni a která byla definitivně potvrzena až letos. Výsledkem je faktické ponížení důchodů a ztráta peněz, na které měli lidé nárok.

Řeč je o způsobu, jakým byla loni vyřešena mimořádná valorizace penzí, kdy v důsledku vysoké inflace mělo být ze zákona přidáno v průměru 1780 Kč měsíčně. Stát se ovšem zalekl a začal argumentovat tím, že by to zruinovalo celý státní rozpočet, což však podle ekonomů vůbec nebyla pravda. Maximálně by se jen zvýšil už tak vysoký schodek.

Už nemáte šanci

Jenže stát nechtěl, aby důchodci dostali přidáno tolik, ačkoliv na to měli nárok, a to i v důsledku chybných kroků státu, které vedly k tak vysoké míře inflace. Rozhodlo se však, že důchodci dostanou o celou tisícovku méně, a to pouhých 760 Kč.

Vše skončilo až u Ústavního soudu, od kterého se očekávalo férové rozhodnutí v zájmu důchodců a naopak poklepání přes prsty státu, který by si něco takového neměl dovolovat. K překvapení všech ovšem většina soudců rozhodla v tom smyslu, že vše bylo naprosto správné. Absolutně nezohlednili například retroaktivitu nebo smyšlené argumenty o hrozících hospodářských škodách.

Čtěte také: Důchodci v Česku zpět do práce. Stát pro ně připravuje zaměstnání

Popravdě, tohle mě opravdu moc zklamalo. Teď jsem měla mít důchod o tisíc korun vyšší. Moc nescházelo, kdyby ta partička nezačala vyvádět takové nesmysly. A že jim ještě dal zapravdu soud, nad tím jenom kroutím hlavou,” říká paní Božena, které teď ona tisícovka na důchodu schází. Už ji nikdy neuvidí.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek