Důchodci v Česku se budou koupat v hotovosti. Běžte do této banky, dají vám tam tisíce korun každý měsíc. Jinak vám to propadne

před 1 měsíc 52

Důchody jsou sice dnes poměrně vysoké, ovšem to je spíše výsledek minulosti a s podobnými nárůsty se v příštích letech v žádném případě nepočítá. Příliš se o tom nemluví, ovšem počítá se s tím, že lidé v důchodovém věku budou ve větší míře pracovat, než jak je tomu v současnosti. Případně se budou muset spoléhat na své vlastní úspory. Ostatně od toho také stát podporuje důchodové spoření.

Získáte slušné peníze

Málo se však ví, že důchodci mohou jednoduše přijít k penězům ve své bance. Jak upozorňují experti, v každém případě by se měli seznámit s nabídkou aktuálních bankovních produktů, jelikož je pravděpodobné, že jejich peníze zbytečně leží ladem.

Jsou to totiž obvykle právě důchodci, kteří mají různé historické účty, které nejsou žádným způsobem úročeny. Banky šikovně neustále mění produkty a zakládají nové, na což je potřeba reagovat, jinak budete zbytečně prodělávat.

Současná generace důchodců přitom měla ve zvyku za produktivního života odkládat nemalou část prostředků stranou. Tudíž se dá předpokládat, že na účtech takovým lidem leží poměrně významné částky. Je poměrně standardní, že důchodce má ušetřeno například 500 tisíc korun, avšak tyto peníze mu žádnou další hodnotu nepřinášejí, jelikož je má uloženy na běžném účtu, kde se mu ještě navíc strhávají poplatky.

Proč to nezjistila dříve?

Ať už máte účet u České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Monety nebo Unicreditu, stačí vám dojít na pobočku nebo se přihlásit do internetového bankovnictví, a zažádat si o založení spořicího účtu. Ten vám může přinést 4 až 5 % z vašeho vkladu ročně. To nejsou malé peníze. V případě půlmilionové úložky to činí nějakých 20 až 25 tisíc korun za rok, tedy kolem dvou tisíc měsíčně. A to už je zajímavé přilepšení, že?

Celé roky jsem měla úspory na běžném účtu, ale potom mi v bance řekli, že bych si mohla založit spořicí účet a každý měsíc by mi díky tomu posílali nějaké 3000 Kč. Pro mě to není vůbec málo,” říká paní Hana. “Teď je mi ale líto, kolik jsem za celou tu dobu, co jsem ho neměla, prodělala peněz. To pomyšlení je hrozné.

Čtěte také: Banky začaly ve velkém Čechům kontrolovat účty. Okamžitě řekněte, co tam máte za peníze

Bohužel, podobně je na tom spousta seniorů. Každý měsíc přicházejí o nemalé peníze, přičemž by jim stačila maličkost, a na účtech by jim každý měsíc končily tisíce korun od banky za to, že u ní mají peníze uložené.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek