Důchodci v Česku slaví. Jurečka ukázal, jak si může každý okamžitě zvýšit důchod o 4 tisíce korun

před 1 měsíc 35

Při pohledu na vývoj důchodového systému už je naprosto jasné, že takhle to dál nepůjde. Proto se urychleně připravuje důchodová reforma, v rámci které dojde k poměrně zásadním změnám, byť budou rozloženy v čase, aby to na lidi nedopadlo všechno plnou silou najednou.

Jak to funguje?

Je však jisté, že důchody v žádném případě neporostou takovým tempem jako dosud. Zapomeňte na to, že by se zvyšovaly o částky jako je tisíc korun každý rok. Spíše půjde o nižší stokoruny a bude to řešeno podobně jako letos. Tedy že se bude zvyšovat základní výměra důchodu, která je pro všechny stejná. Pro lidi s vyšší penzí to tak bude o to méně významné. Je totiž rozdíl, když se přidá 360 Kč někomu, kdo dosud bral 10 tisíc korun nebo někomu, kdo má penzi 25 tisíc.

Řada důchodců, ať už nízko či vysokopříjmových, přitom žehrá nad tím, že si ze své penze nemohou dovolit důstojný život. Na to má teď ministerstvo práce a sociálních věcí poměrně pádnou odpověď. Namísto toho, aby lidé natahovali ruku směrem ke státu, aby jim dal něco zadarmo, mohou si důchod navýšit vlastním přičiněním, a to poměrně jednoduše.

Výši důchodu ovlivňují především dvě skutečnosti: délka doby důchodového pojištění a výše výdělků dosažených v rozhodném období. Za každý celý rok (365 dní) důchodového pojištění (do doby, než vznikne nárok na důchod) vám náleží 1,5 % výpočtového základu,” informuje na svém webu Ministerstvo práce. Z toho vyplývá, že pokud strávíte v produktivním věku delší dobu, můžete mít potom i o poznání vyšší důchod.

Buďte v práci o trochu déle a důchod najednou vyletí. / Foto: MPSV

Pak to roste rychle

Je uveden příklad s řádným důchodem ve výši 20 700 Kč, který je o něco nižší než je dnes průměr. Ten byste teoreticky dostali, kdybyste odešli do penze hned, jak je to možné. Pakliže byste ale pracovali o pouhé tři roky déle a důchod si odložili, najednou byste dostávali penzi 24 600 Kč měsíčně. Funguje to ale i naopak. Kdo by do penze odešel v rámci předčasného důchodu o tři roky dříve, dostával by pak jen 16 500 Kč měsíčně.

Pokud již vznikl nárok na důchod, ale výdělečná činnost dále pokračuje a není podána žádost o důchod, navyšuje se důchod o 1,5 % za každých 90 kalendářních dnů výdělečné činnosti,” osvětluje to ministr.

Čtěte také: Důchody řadě Čechů vzrostou o tisíce korun. Jurečka oznámil převratnou novinku

Do budoucna se přitom počítá s tím, že by setrvání v práci i v důchodovém věku mělo být ještě výhodnější. Sníží se vám totiž sociální pojištění, takže budete i na mzdě v čistém vyjádření dostávat více. A pak se vám i výše uvedeným způsobem navýší důchod. No neberte to.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek