Důchodcům jde do tuhého. Stát si na ně jde posvítit. Přijdou o peníze

před 2 měsíce 79

Zpětně se bude na období posledních deseti let vzpomínat jako na zlatou éru důchodců v České republice. Od roku 2013, kdy skončily všechna možná úsporná opatření, jež se velmi negativně podepsala i na penzích, se důchody neustále zvyšovaly velmi rychlým tempem, které převyšovalo růst inflace i reálných mezd.

Už jsme v problémech

Vše potom vyvrcholilo v posledních dvou letech, kdy se na průměrném důchodu přidaly tisíce korun. Jen předloni to byly téměř dva tisíce, a kdyby stát nezasáhl, bylo by to loni ještě podstatně více. Už tento zásah, kdy došlo k seškrtání mimořádné valorizace, a to navíc zpětně, dával jasně tušit, že se v tomto státě cosi mění.

Ukázalo se, že problém nízkých důchodů už vlastně neexistuje a byl vyřešen. Bohužel se to ale notně přepálilo, a to tak, že se důchodový systém dostal do problémů deset let předtím, než to kdokoliv očekával.

V této době by se ideálně mělo tempo důchodů zvolnit, ovšem být stále ještě slušné. Jenže to už není možné. Musí se totiž vehementně brzdit, takže životní úroveň důchodců bude opět rychle klesat, a to zejména ve srovnání s reálnými mzdami. Je třeba dosáhnout nižšího poměru, protože ten současný je příliš vysoký.

Málokde se mají lépe

Z toho vyplývá, že jsme v důchodech skutečně dosáhli vrcholu. Ostatně to potvrzuje i nedávno vydaný žebříček, kde jsou čeští důchodci na desátém místě z celého světa, což značí obrovskou míru blahobytu.

Čtěte také: Výchovné se začne prudce snižovat, až skončí úplně. Stát vyběhl s důchodci v Česku

První zásahy státu, který teď musí důchody relativně snižovat, už jsou přitom cítit. Jde především o velmi nízké valorizace, které nepokrývají ani inflaci, jež nás budou v příštích letech čekat. Dále je to potom velmi nepříjemné seškrtání a zrušení výchovného. Důchodci už také nebudou dostávat státní příspěvky na důchodové spoření. Pryč je také mechanismus mimořádných valorizací. Stejně tak padly výhody spojené s předčasnými důchody.

Čtěte také: Důchodci v Česku na své peníze nárok nemají. Přijdou o tisíce korun, už je nikdy neuvidí

To je přitom podle všeho teprve začátek. Pokračovat se bude důchodovou reformou, která mimo jiného přinese vyšší věk odchodu do penze. Současní důchodci přitom těžší časy už tolik nepocítí. Naplno dopadnou až na další generace.

Foto: Shutterstock, zdroje: ČSÚ, MFČR

Přečtěte celý článek