Důchodcům v Česku začaly chodit drsné SMS. Kdo ji dostane, může přijít o veškeré peníze

před 2 měsíce 109

Pryč jsou doby, kdy se nejrůznější vykukové snažili důchodce obalamutit například prodejem předražených hrnců s jakýmsi pofiderním příběhem. V tomto případě šlo alespoň o prodej nějaké věci, byť tam bylo obrovské množství manipulací a lží, takže to někteří brali v podstatě jako krádež.

Pořád přesvědčivější

S něčím takovým už se ale dnes nikdo nezdržuje. Nejrůznější podvodníci zjistili, že se důchodci, ale nejen oni, chytají do pasti velmi jednoduše. Stačí jim poslat nějaké výzvy pomocí SMS a už jen čekat, kdo se zrovna chytne. Podle informací ze strany policie a dalších orgánů to nebývá zrovna malé množství lidí.

Například vám takto může přijít informace o nějakém státním příspěvku, který čerpáte nebo můžete čerpat. Prý stačí jen vyplnit určité údaje, případně dát s něčím souhlas. Takto se ovšem podvodníci mohou dostat k vašemu bankovnímu účtu. Zneužívají toho, že senioři mají často účty zřízené svými příbuznými a reálně s nimi neumí příliš zacházet. Zároveň jsou důvěřiví, jelikož v jejich světě podobné podvody neexistovaly. Snadno tak poslechnou instrukcí a zašlou vše potřebné, jelikož mají pocit, že jednají s úřady.

Takhle mi poslali, že mám nárok na příspěvek na bydlení 10 tisíc korun. Byla jsem nadšená, klikla do zprávy a postupovala podle pokynů. Ve výsledku mi ale vyluxovali veškeré úspory, které jsem měla na účtu,” říká paní Božena. Banka už s tím nemohla nic dělat a peníze pochopitelně ani nijak nenahradila, jelikož nešlo o její chybu. “Zjistila jsem, že mi nikdo nepomůže a peníze už neuvidím.

Vypadá to profesionálně

Metody, jak zmanipulovat seniory do stavu, kdy vydají přístupové údaje ke svému účtu a potom dokonce platby sami potvrzují pomocí aplikace nebo SMS zpráv, je celá řada. Mohou je například kontaktovat domnělí příbuzní a formou zpráv je vyzývat, aby jim zasílali potvrzovací kódy s tím, že jde o nějakou soutěž, kde mohou vyhrát třeba i úplnou banalitu, jako jsou obědy zdarma v blízké restauraci. Oni na to často skočí a teprve s odstupem si všimnou toho, že jim z účtu zmizely peníze. Často pak ani netuší, jak k tomu vlastně došlo.

Čtěte také: Průměrný důchodce v Česku bere 21 tisíc. O tom si zaměstnanci mohou nechat jenom zdát

Pryč jsou přitom doby, kdy SMS zprávy nebo emaily působily jako by je psal nepovedený stroj zkřížený s překladačem. Organizované skupiny dnes využívají Čechy, které jim v tomto nekalém byznysu pomáhají. Vše působí velmi profesionálně včetně různých aplikací či internetových stránek. Hlavně pro důchodce je potom prakticky nemožné rozlišit je od originálu.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek