Důchodová reforma je nutná, řekl Fiala po jednání s prezidentem. Co dalšího probírali?

před 3 týdny 24

„S panem prezidentem jsme na našem pravidelném setkání mluvili o výsledku voleb na Slovensku, o plánech vlády do konce volebního období a válce na Ukrajině. Shodli jsme se také na tom, že důchodová reforma je nutným a podstatným krokem, který zajistí slušnou penzi i lidem mladším čtyřiceti let,“ uvedl po jednání Fiala.

Setkání blíže okomentovala i Kancelář prezidenta republiky „Jednali spolu o důchodové reformě a zásadních legislativních plánech vlády. Tématem byly také výsledky slovenských voleb nebo situace na Ukrajině,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Macháček: Pellegrini nebude Ficův psík. Slováci podle něj inklinují k Rusku více než Češi

Po březnové schůzce zástupců koalice i opozice u prezidenta oznámil Pavel shodu na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat.

Opoziční ANO to následně odmítlo, Pavel si ale za svými výroky stojí a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zpochybnil mandát k jednání zástupců opozičního hnutí na schůzce. Další setkání v tomto formátu se má uskutečnit 22. dubna.

Pavel s Fialou se spolu setkali v polovině února, kdy podle prezidentské kanceláře jednali o ekonomickém výhledu České republiky nebo o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a na Ukrajině.

Podle Fialy se tehdy politici shodli na potřebě dodržování spojeneckých závazků v Severoatlantické alianci (NATO) a investování do bezpečnosti země. Počátkem roku spolu prezident s premiérem poobědvali i s manželkami, tehdy ale šlo spíše o společenské setkání.

Přečtěte celý článek