Důchody řadě Čechů vzrostou o tisíce korun. Jurečka oznámil převratnou novinku

před 1 měsíc 56

Na jedné straně by se mohlo zdát, že se na důchodech bude v nejbližších letech šetřit, ovšem na straně druhé se chystají změny, které mnoho penzistů potěší. Ti by si totiž měli polepšit o tisíce korun, což je v rozporu s tím, jak je dnes celá problematika veřejností vnímána.

Dnes už to nestačí

Jde totiž o to, že průměrný důchod skutečně dosáhl již velmi důstojné výše, když se pohybuje kolem 21 tisíc korun. To vůbec není málo a o takové sumě se před deseti lety pravděpodobně nikomu ani nesnilo. A je také pravdou, že teď je na místě už začít s nárůsty zpomalovat, což se projevilo poprvé letos, kdy penze vzrostly jen o 360 korun. Podobně by tomu mělo být i v dalších letech.

Ovšem jsou tu desítky, ne-li stovky tisíc důchodců, kteří důstojný důchod nemají, a to navzdory tomu, že splnili potřebné podmínky, jako jsou například odpracované roky. Málo se to ví, ale minimální penze do začátku tohoto roku činila přibližně 4800 Kč. Sestávala ze základní výměry ve výši 4040 Kč a procentuální výměry ve výši 770 Kč.

Zatímco základní výměra se postupně navyšovala a v roce 2024 potom vyskočila na 4400 Kč, v důsledku čehož si všichni penzisté polepšili stejně, pokud jde o procentní výměru, tam byla situace úplně jiná. Bylo stanoveno, že částka nesmí klesnout právě pod 770 Kč, ovšem to se ustanovilo v roce 1996. Od té doby žádným způsobem nerostla.

Konečně narovnat systém

Pokud systém na jedné straně vyžaduje, aby do něj pojištěnec povinně přispíval dle vlastních možností a plnění této povinnosti na něm důsledně vymáhá, měl by současně garantovat zabezpečení v případě sociálních událostí,” uvedl k tomu ministr práce a sociálních věcí.

Touto událostí je v tomto případě myšlen důchod. Není zkrátka možné, aby někdo skončil s penzí necelých pět tisíc korun. Nově by se tedy měl minimální důchod navýšit prostřednictvím zvýšení procentní výměry na minimálně 10 % průměrné mzdy. Ta dnes činí přes 40 tisíc korun, tudíž by se minimální penze měla dostat někam k osmi až devíti tisícům korun.

Čtěte také: Stát pošle některé Čechy do důchodu výrazně dříve. Je jich spousta. Patříte mezi ně?

Je to stále málo, ovšem už bude nastaven mechanismus, aby se navyšovala průběžně. Lidé, kteří dnes pobírají méně, budou potom automaticky převedeni na nové minimum. Jediným negativem je fakt, že by novinka měla začít platit až od roku 2026.

Foto: Shutterstock, zdroje: ČSSZ, Kurzy.cz

Přečtěte celý článek