Dušan Neumann: Americká pomoc nepomoc

před 1 týden 23

Zpět

Text 24.4.2024

 Americká pomoc nepomoc

Pro české posluchače rozhlasu a televizní diváky je americká politika redukována na zahraniční politiku se zaměřením na Ukrajinu a Izrael, a už téměř nudící soudní skandály bývalého prezidenta Trumpa. Sobečtí republikánští izolacionisté odmítají pomáhat Ukrajině, zatímco do Izraele se valí miliardy dolarů. Skutečnost je poněkud složitější, a už vůbec ne jednoznačná.

Na konci minulého týdne konečně Sněmovna reprezentantů schválila další balík peněz – celkem 95 miliard dolarů finanční pomoci. 60 miliard pro Ukrajinu, 26 miliard pro Izrael, včetně humanitární pomoci obyvatelům Gazy, a konečně šest miliard pro indo-pacifickou oblast určenou k odstrašení agresivních choutek Číny. Vzhledem k jejímu vojenskému rozpočtu je to částka povýtce symbolická.

Jedinou novinkou v pomoci Ukrajině je částečné financování ze zmrazených ruských aktiv na Západě a ustavení generálního inspektora, který by měl dohlížet na to, aby se z této pomoci  neprošustrovalo více, než z těch dosavadních 75 miliard pomoci. Za tu Ukrajina nedostala pouze vojenskou pomoc, ale 26,4 miliardy dolarů se rozpustilo ve financování potřeb ukrajinského státu, zatímco zbraní a munice dodaly USA za 23,5 miliard a 18,3 za výcvik, logistické a další formy asistence.

To byl jeden ze dvou hlavních důvodů, proč malá republikánská většina návrh již před časem schválená Senátem dlouho blokovala. Tím druhým a podstatnějším bylo, že republikáni do tohoto balíku nezahrnuli financování k zabezpečení hranic. A to je dnes pro většinu amerických voličů, váhajících komu v listopadu dát hlas, nejzávažnější problém, jemuž dnešní Spojené státy čelí.

Daleko vážnějším problémem je porozumět, jak chce americká Bidenova administrativa Ukrajině pomoci. Zatím nedodala jediné letadlo, přestože ukrajinští piloti se na F-16 cvičí od prosince 2022. Bez letecké převahy je každý pokus o ofenzivu odsouzen ke krvavé porážce. Ukrajinci nedostali ani rakety schopné napadnout ruská shromaždiště a zafrontové muniční sklady. Také těch pár Patriotů, které Ukrajinci dostali, by nestačilo ani na obranu před teroristy z Gazy. Co tedy tahle americká vláda chce? Obávám se, že se drží neoconské mantry snící o vzájemném vyčerpání Ukrajiny a Ruska a pozdějším rozdělení zbytků. Máte-li rozumnější vysvětlení – sem s ním.

Všechny příspěvky s Dušan Neumann

Přečtěte celý článek