Dva roky nepokořený. Český most Sky Bridge stále drží světové prvenství

před 2 týdny 31

Ani v Číně, ani v Dubaji. Nejdelší visutý most pro pěší na světě lidé i nadále najdou v České republice, konkrétně v areálu Dolní Morava. Stavba Sky Bridge o délce 721 metrů v květnu oslaví druhé narozeniny. Ročne ji navštíví dvě stě tisíc lidí.

Přestože je Česká republika plná krásných míst a zajímavých atrakcí, takových, které drží světové rekordy, je v ní jako šafránu. V oblasti architektury nebo atrakcí první příčky světových žebříčků většinou obsazují megalomanské stavby z Asie a oblasti Blízkého východu.

Všechny ostatní - asijské i z jiných zemí - visuté mosty pro pěší na světě ale v roce 2022 předběhla stavba, která se nachází v Pardubickém kraji. Most Sky Bridge 721 v areálu Dolní Morava se totiž po otevření stal se svou délkou 721 metrů nejdelším visutým mostem světa pro pěší.

Lávka překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum:

Nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge 721, 9. května 2022, Dolní Morava. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum.

Rekordman z Česka. Nejdelší visutý most pro pěší na světě stál 200 milionů

A zatím mu jej žádná jiná taková atrakce nesebrala. Letos v květnu to budou už dva roky, co tento titul drží.

„Jsme moc rádi, že Sky Bridge 721 na Dolní Moravě je i v roce 2024 světovou jedničkou,“ řekla Deníku marketingová manažerka Horského resortu Dolní Morava Šárka Braunerová. Speciální akci ke druhým narozeninám mostu provozovatelé nechystají.

200 tisíc lidí

Most se šířkou 1,2 metru zavede návštěvníky vysoko nad zalesněnou krajinu - v nejvyšším bodě se ocitnou 95 metrů nad zemí. Byť provozovatelé nedoporučují vstup lidem, kteří se bojí výšek, a je sem zakázán vstup se zvířaty i kočárky, stále je velmi přístupný celým rodinám.

Podle webu areálu Dolní Morava na most mohou vstoupit děti jakéhokoliv věku a výšky, což není na všech visutých mostech standardem - třeba nový visutý most v italské Umbrii, který je pro změnu nejvyšší v Evropě, má podlahu vytvořenou tak, aby v ní byly mezery, a návštěvníci tak musí být v postrojích a nesmí sem děti nižší 120 centimetrů.

Důkazem, že most Sky Bridge návštěvníky láká, je i jeho návštěvnost, která ani dva roky po jeho otevření nepolevila. „Návštěvnost Sky Bridge 721 je srovnatelná se Stezkou v oblacích v prvních letech po jejím otevření. Most ročně přivítá 200 tisíc návštěvníků,“ uvedla Braunerová.

V jednu chvíli může být na mostě maximálně 500 lidí. Vstup bez lanovky na Sky Bridge aktuálně stojí bez registrace 550 korun pro dospělého, děti do 14 let platí 290 korun.

Důsledná kontrola

Postavit Sky Bridge 721 trvalo dva roky. Most drží šest nosných lan a 60 větrných lan různého průměru. Tažná síla každého ze šesti hlavních lan je 360 tun. Takový kolos samozřejmě vyžaduje pravidelnou a důslednou údržbu.

Sky Bridge 721 se před dvěma lety stal jedním z padesáti nejlepších míst na světě:

Unikátní visutý most měří 721 metrů.

Český úspěch. Visutý most v Dolní Moravě se dostal na titulku časopisu Time

„Na Sky Bridge 721 probíhají pravidelné kontroly a údržby čtyřikrát ročně, vždy s odstupem cca tří měsíců. Dvakrát do roka se kontrolují kompletně všechny části mostu - základové konstrukce, hlavní stabilizační lana, lanové kotvy, nosné pylony, stabilizační a napínací zařízení i ocelová konstrukce mostovky, a to včetně jejího průhybu,“ nastínila postup Braunerová.

Kromě toho se ještě podle ní most kontroluje i při mimořádných událostech, zejména při nadlimitním nárazovém větru.

Přečtěte celý článek