Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro. Zahradník bude nadále působit jako jeho poradce

před 2 měsíce 98

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po úterním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce.

Koalice se v úterý shodla, že si vláda vyžádá stanovisko Národní ekonomické rady vlády (NERV) k vyhodnocení problematiky výhodnosti vstupu ČR do ERM II do října. Legislativní otázky související s případným vstupem ČR do mechanismu nebo eurozóny vyhodnotí Legislativní rada vlády taktéž do října, řekl Fiala. O dalším postupu pak kabinet rozhodne na základě těchto a ekonomických výsledků letošního roku, dodal ministerský předseda.

„Pohnuli jsme se v otázce eura a máme jasné termíny a úkoly, pokud jde o směřování ke společné měně. Je to úspěch. Děkuju Martinu Dvořákovi za tuhle potřebnou iniciativu. Během dvou dnů jsme otázku eura pusunuli víc než za uplynulých dvacet let,“ uvedl po jednání ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na sociální síti X.

Připravujeme podrobnosti

Přečtěte celý článek