Erdogan pojede v květnu do USA, Biden ho poprvé přijme v Bílém domě

před 1 měsíc 32

foto Zprava americký prezident Joe Biden a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan na jednání ve Vilniusu, kde jedná summit NATO, 11. července 2023.

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 9. května navštíví Spojené státy, informují dnes zahraniční tiskové agentury s odkazem na zdroje z turecké diplomacie. Erdogana poprvé přijme v Bílém domě americký prezident Joe Biden, který je na sklonku svého prvního mandátu. Jednat budou zřejmě o dodávkách bojových letounů F-16 Turecku, o situaci v Pásmu Gazy či o tom, jak se přes turecké subjekty obcházejí sankce zavedené proti Rusku.

Erdogan byl v Bílém domě naposledy v roce 2019, když ho přijal tehdejší prezident Donald Trump. Biden Erdogana přijme v Bílém domě poprvé, a to méně než rok od konce svého prezidentského mandátu. Administrativa vedená prezidentem zvoleným za Demokratickou stranu Erdogana v minulosti kritizovala za potírání vládních odpůrců či nákup ruského protileteckého systému S-400.

Erdoganovu návštěvu, kterou zatím Washington nekomentoval, oznámily turecké diplomatické zdroje krátce před nedělními komunální volbami. V nich chce Erdogan zvítězit ve dvou největších tureckých městech, a to v Istanbulu a v Ankaře, kde vládne opozice. Část svého volebního konsenzu přitom turecký prezident staví na údajné rostoucí prestiži Turecka na mezinárodní scéně.

Analytici očekávají, že oba politici budou jednat o prodeji 40 nových bojových letounů F-16 a o modernizaci dalších 80 letadel téhož druhu, jež jsou ve výzbroji tureckého letectva. O dokončení kontraktu má Ankara velký zájem a podmiňovala tím svůj souhlas se vstupem Švédska do Severoatlantické aliance. Turecko nakonec se vstupem souhlasilo v lednu.

Očekává se, že Biden a Erdogan budou jednat rovněž o situaci v Pásmu Gazy. Jde o další téma, kde mají obě země velmi odlišný pohled na věc. Spojené státy patří k nejbližším spojencům Izraele, byť v posledních týdnech od amerických představitelů zaznívá kritika plánů izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, například na pozemní ofenzivu v Rafáhu. Erdogan několikrát uvedl, že se Izrael chová v Pásmu Gazy jako teroristický stát, a palestinské hnutí Hamás označil za osvobozeneckou organizaci.

Spojené státy chtějí po Turecku, aby více vymáhalo mezinárodní sankce zavedené proti Rusku po jeho invazi na Ukrajinu. Washington se domnívá, že sankce částečně obcházejí subjekty, které sídlí a působí v Turecku. Samotná Ankara proti Rusku sankce nezavedla a v konfliktu se snaží vystupovat jako prostředník. Spojené státy jsou zemí, která nejvíce podpořila Ukrajinu ve válce proti Rusku.

Přečtěte celý článek