EU schválila nová pravidla pro opravy telefonů a dalších zařízení. Výrobci je musí opravit i po konci záruky

před 1 týden 49

Oživeno 25. dubna: 

Evropská Unie přijala za své nová pravidla pro opravy elektronických zařízení, v nichž explicitně zmiňuje i smartphony. Tzv. právo na opravdu zajišťuje uživatelům smartphonů v EU opravu nefunkčních zařízení, a to i po uplynutí povinné dvouleté záruky. Pokud se zařízení, např. konkrétně telefon, pokazí v záruční době, budou si moci zákazníci vybrat mezi výměnou za jiný kus nebo opravou. Pokud se rozhodnou pro druhou možnost, záruka se jim automaticky prodlouží o rok.

Klepněte pro větší obrázek
 EU prosadila nová pravidla pro opravu elektronických zařízení včetně smartphonů. V případě opravy v záruce se automaticky prodlužuje záruční doba o rok

V průběhu opravy si zákazníci mohou zapůjčit náhradní zařízení, a pokud oprava nepůjde provést, mohou jako alternativu žádat repasované zařízení. Hodně vtipnou záležitostí je v tomto kontextu to, že předkladatelem a zpravodajem nových pravidel EU byl René Repasi z Německa.

Nová pravidla také uvádějí, že pozáruční opravy musí být prováděny za „rozumnou“ cenu, aby je firmy vysokými cenami od oprav neodrazovali. V tom případě by to bylo možné klasifikovat jako techniku, která má uživatele donutit k nákupu zcela nového zařízení. Výrobci nebudou moci zakázat používání vytisknutých náhradních dílů na 3D tiskárnách, neoriginálních součástek ani odmítnout opravit produkt „z ekonomických důvodů“. A to ani tehdy, pokud byl naposledy servisován v neautorizovaném centru.

Nová pravidla zahrnují i dřívější ustanovení, v nichž se uvádí, že elektronická zařízení, např. smartphony a tablety, musí být opravitelné po dobu pěti až deseti let od pořízení. Počítá se i s tím, že vznikne online platforma, která pomůže s vyhledáním lokálních opraven a prodejců použitých a nefunkčních zařízení. Novým pravidlům na opravu už chybí pouze jediné – formální schválení jednotlivými členskými zeměmi EU. Následovat bude publikace v tištěné podobě od které budou mít členské země dva roky čas na to, aby změny implementovaly do svých zákonů.

Zdroj: Europa


Původní článek vyšel 16. května s následujícím nadpisem:

EU si posvítí na skutečnou výdrž baterií, plánované zastarávání i na součástky pro opravy telefonů

Europarlament představil základní koncept pravidel pro přesnější označování produktů, jejich odolnost a proti zneužívání ekologického podtextu. Mobilní výrobci začali v poslední době velmi často zneužívat ekologii, nová zařízení jsou označována jako „šetrná k životnímu prostředí“, „klimaticky neutrální“ nebo „eco“. Že je telefon vyroben z recyklovatelných materiálů je sice chvályhodné, jenže, několik málo procent těchto materiálů rozhodně nestačí. EU tato označení zakáže, pokud výrobci nepřednesou dostatečné důkazy o svých tvrzeních. 

EU si posvítí i na to, že jednotliví výrobci telefony označují jako „dvoudenní“ telefony. I tentokrát se však může jednat o zavádějící označení, a pokud nebudou moci výrobci potvrdit výdrž dvou dní při běžném používání (nikoliv v laboratorních podmínkách), bude toto označení na území EU zakázáno. EK už dříve deklarovala, že po výrobcích požaduje delší dostupnost součástek a kvalitnější baterie. V rámci základního konceptu se počítá i se štítky na krabicích, které by už při nákupu telefonu jasně deklarovaly ceny náhradních dílů či různá omezení týkající se oprav.

V hledáčku je zejména Apple

Právě na ty je „expert“ Apple, který po opravách vyžaduje ověření součástek, aby se „zajistilo“, že jsou součástky legální. Pokud jste si v minulosti měnili displej sami nebo v neoficiálních středistcích, zcela uměle nefungoval Touch ID. Aktuálně je při výměně displejového panelu největším strašákem jas displeje. Pokud výměnu provedete u neautorizovaného centra a displej nebude „registrován“, jeho jas se automaticky ztlumí na minimum a automatická regulace bude softwarově deaktivovaná. 

V náčrtu budoucího nařízení se přímo uvádí, že „výrobci nesmí omezovat funkce produktů, pokud jsou používány s jinými náhradními součástkami nebo příslušenstvím“. To platí, nejen pro opravy, ale i pro tak běžnou záležitost, jakou je nabíjení telefonů. Eurokomisař Thierry Breton už dokonce poslal Applu varování, kde hrozí americkému gigantovi zákazem prodeje iPhonů na území Evropy. A to za předpokladu, že se potvrdí dosavadní spekulace.

Klepněte pro větší obrázek
Displej, u něhož neproběhlo ověření, nemusí u iPhonů fungovat tak, jak by měl. Můžete např. ztratit automatickou regulaci jasu 

Podle nich sice nové iPhony už letos dostanou USB-C konektory, ovšem maximální dobíjecí výkon do nich Apple „pustí“ až tehdy, bude-li se jednat o kabely certifikované v programu „Made for iPhone“. V opačném případě bude maximální dobíjecí rychlost při nerozpoznání správného kabelu více či méně omezená.

Posledním střípkem v navrhovaném konceptu, jenž je součástí balíčku týkajícího se cirkulární ekonomiky, je zákaz používání designových funkcí, které ovlivňují živnotní cyklus zařízení nebo vedou k jeho umělému předčasnému znefunkčnění. Pro tento typ umělého zastarávání se vžil pojem „kurvítko“. A to, že jej chce EU zakázat znamená, že se rozhodně, nejen v mobilním průmyslu, nejedná o nic neobvyklého...

Jedná se však zatím jen o první nástin pravidel, která budou projednávána mezi Europarlamentem a jednotlivými členskými zeměmi, než z nich vyjdou závazná pravidla, která budou muset výrobci za pár let dodržovat.

Zdroj: europa

Přečtěte celý článek