EU schválila první miliardový úvěr pro Egypt v rámci migrační spolupráce

před 3 týdny 31

foto Ilustrační foto - Mince o hodnotě jednoho eura jsou na vlajce Evropské unie.

Brusel - Evropská unie schválila poskytnutí první miliardy eur (25,3 miliardy korun) finanční pomoci Egyptu v rámci snahy podpořit tamní ekonomiku a docílit snížení počtu imigrantů z regionu. Informovala o tom dnes Rada EU zastupující členské státy. Miliardový úvěr je součástí dlouhodobého balíku obsahujícího 7,4 miliardy eur, na němž se unijní představitelé dohodli s egyptskou vládou v březnu.

"Cílem pomoci je reagovat na zhoršující se makrofinanční situaci a potřeby financování země v posledních měsících, zejména po vypuknutí války v Gaze, po útocích Húsíů Rudém moři a po následcích ruské útočné války proti Ukrajině," uvedla Rada EU.

Poskytnutá miliarda je první část pětimiliardového úvěru, jehož zbytek musí nejprve schválit rovněž Evropský parlament. Dalších 1,8 miliardy z přislíbeného balíku tvoří investice a 600 milionů granty, z nichž má 200 milionů jít přímo na výdaje spojené s migrací.

Egyptské orgány ve světle takřka rekordní inflace kromě dohody s EU rozšířily program půjček od Mezinárodního měnového fondu, uzavřely novou dohodu o investicích ze Spojených arabských emirátů a razantně devalvovaly egyptskou libru.

Evropská unie se snaží egyptskou ekonomiku podporovat kvůli obavám z nestability ve 106milionové zemi ležící v těsném sousedství nestabilního blízkovýchodního regionu. Egyptský Sinajský poloostrov sousedí s Pásmem Gazy, kde pokračuje válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, v níž Egypt sehrává důležitou diplomatickou roli. Na jihu sousedí se Súdánem, kde boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory vyvolaly největší krizi vysídlení na světě.

Unijní úřady v posledních měsících pozorují nárůst v migraci Egypťanů přes Libyi nebo řecké ostrovy Kréta a Gavdos.

Přečtěte celý článek