EU se chystá na české řidiče. Za jejich zlozvyk jim to rovnou sebere papíry. Dojezdili jste

před 2 měsíce 24

Tlaky na zvýšení bezpečnosti dopravy na evropských silnicích velmi rychle sílí. Už nějakou dobu se připravují podrobné plány na to, jak docílit do roku 2050 naprosté absence fatálních nehod. Již v roce 2030 by se jejich počet oproti současnému stavu měl snížit na polovinu. Je tedy jasné, že změny budou muset být překotné a že se řidičů velmi výrazně dotknou.

Samá omezení

Na jedné straně se chystají regulace pro některé skupiny řidičů, jako jsou důchodci nebo mládež, na straně druhé potom velmi citelná opatření, která se dotknou všech. Řeší se to na úrovni celé Evropské unie, tudíž to bude platit ve všech členských státech včetně České republiky.

A na jeden velký zlozvyk českých řidičů si úředníci opravdu výrazně posvítí. Nejde o nic jiného než překračování povolené rychlosti. Když vyjedete do zahraničí, zjistíte, že tam se povolených rychlostí řidiči drží mnohem více než v tuzemsku. Je to dáno mírou kontrol, ale také sankcemi, jež jsou v Česku stále velmi mírné.

Problematická je především rychlá jízda v obci. Ovšem opravdu nepříjemné to začne být až ve chvíli, kdy rychlost překročíte o 40 km/h a jedete ve městě třeba devadesátkou. To se třeba na okreskách může jednoduše stát, když nedáte včas nohu z plynu. V takovémto případě můžete přijít o řidičský průkaz, i když se to často řeší jinak.

Evropská unie chce ale ještě podstatně více přitvrdit. Řidičský průkaz má být odebrán už při překročení povolené rychlosti o 30 km/h. Jde sice o snížení o pouhých deset kilometrů v hodině, ovšem výsledný efekt může být opravdu nepříjemný.

Ještě vám to opepří

Navíc bude zavedena i další změna. Když dnes překročíte rychlost nebo uděláte podobný přestupek v jiné zemi Evropské unie, zřejmě vás to přijde draho, ale neztratíte možnost řídit ve své domovské zemi. Na tu se odebrání řidičského oprávnění nevztahuje.

Brzy to však má být jinak. Záznam o odebrání řidičského oprávnění bude v kterékoliv zemi zanesen do společného evropského systému a výsledkem bude zákaz řízení po celé Evropské unii.

Čtěte také: Řízení večer a v noci bude v Česku omezeno. Spousta lidí nebude smět po setmění vyjet na silnici

V této souvislosti je třeba se připravit na to, že v řadě zemí budou silniční pravidla ještě přísnější, než jaký je základ chystaný Evropskou unií. Vždyť v mnoha městech se brzy bude smět jezdit maximálně 30 km/h. Pokud byste tam jeli omylem šedesátkou, přijdete o řidičský průkaz a bude se to vztahovat i na Českou republiku.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek