EU zakáže oblíbené potraviny. Tohle už si v Česku nikdy nekoupíte. Lidé jsou z toho na větvi

před 1 měsíc 51

Zákazy nejsou nikdy oblíbené, ovšem v poslední době se s nimi setkáváme stále častěji. Jelikož náš trh spadá pod kontrolu Evropské unie, musíme se podřídit tomu, co se zakáže v centrále v Bruselu. To se potom nesmí prodávat ani v České republice, a to ani kdybychom se na hlavu postavili.

Není to vůbec dobré

Takto už nám zakázali například plastová brčka, volně odnímatelná víčka od plastových láhví, spalovací motory a chystají se na další věci. Ve velkém ohrožení jsou třeba teflonové pánve nebo igelitové sáčky. Náš život se tak s koncem těchto výrobků poměrně zásadně mění.

Pokud ale jde o jídlo, tam zákazy dosud příliš neplatily, a to navzdory tomu, že o škodlivosti různých produktů nemůže být pochyb. V případě některých produktů se ale přišlo na skutečně velký průšvih, a tak bude potřeba je jednoduše zakázat.

Uzené nebo kouřové příchutě v polévkách, slanině, chipsech nebo hotových pokrmech škodí zdraví. Po patnácti letech od prvních varovných poznatků bude jejich použití v EU nejspíše zakázáno,” uvedl spotřebitelský magazín dTest s odkazem na celou řadu studií, ale také předběžných závěrů Evropské agentury pro bezpečnost potravin (ESFA).

Už to stačilo

Pakliže si vychutnáváte k filmům a seriálům brambůrky, ideálně ochucené, potom vězte, že neděláte zrovna nejlépe. Pravděpodobně totiž konzumujete výrobek, který je obohacen kouřovou příchutí, která má patologická rizika včetně toho, že je karcinogenní. Tyto látky se testují od roku 2009 a výsledky byly vždy velmi znepokojivé. Teď to ale konečně vypadá, že to skončí zákazem.

Týkat by se to mělo uzených a kouřových příchutí. Takových je na evropském trhu povoleno několik, ovšem postupně jich ubývá. Například v roce 2023 se používalo deset takových látek, ovšem letos už jich je pouze osm. Dva výrobci totiž nezískali obnovení licence, a tak se pokrmy, které je používají, nesmí prodávat. Je pravděpodobné, že podobné skončí i další aromata tohoto typu.

Čtěte také: Do Česka se po letech vrací zahraniční obchodní řetězec s potravinami. Nabídne tu úplně nové produkty, Češi slaví

Vše by dle dostupných zpráv mělo proběhnout rychle, aby si výrobci nevytvořili velké zásoby na sklad. Počítá se totiž s tím, že zásoby jim budou umožněny doprodat, ovšem další už prostě nevyrobí a chipsy nebo další ochucené výrobky už si jednoduše nekoupíte.

Foto: Shutterstock, zdroje: EFSA, ERR

Přečtěte celý článek