Europoslanec hnutí ANO hází Ukrajině klacky pod nohy. Na poslední chvíli chce měnit pravidla obchodu v Evropě

před 1 týden 33

Český europoslanec Martin Hlaváček z hnutí ANO podal na poslední chvíli pozměňovací návrhy na zpřísnění podmínek, za kterých Ukrajina obchoduje na evropském trhu. Jeho manévr by mohl narušit křehký kompromis a nechat Kyjev na holičkách.

Zástupci členských států Evropské unie na konci března podpořili nový kompromis v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Ten má zahrnovat nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce a zajistit vyvážený přístup mezi podporou Ukrajiny a ochranou zemědělských trhů Unie.

„Za Českou republiku chci jednoznačně zdůraznit, že pro nás je cíl jediný, a sice že dohoda musí být prodloužena. To nejhorší, co by se mohlo stát, je, že bychom se po 5. červnu vraceli do režimu cel,“ uvedl k dohodě ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Upravenou pozici členských států musí opět schválit Evropský parlament a mělo by k tomu dojít příští týden v úterý. Dohoda by měla být prodloužena o další rok od června.

Na poslední chvíli se ovšem rozhodl podat k dohodě pozměňovací návrhy europoslanec Martin Hlaváček z hnutí ANO. Podle informací serveru Politico chce podmínky pro obchodování Ukrajiny na evropském trhu zpřísnit a ve čtvrtek dopoledne vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k němu v předkládání pozměňovacích návrhů připojili.

Dosavadní pravidla pro obchodování Ukrajiny v Evropě brzy vyprší

Pokud by Hlaváček z liberálního uskupení Renew opravdu dostatečnou podporu získal, celý proces by byl vzhledem k červnovým volbám do Evropského parlamentu a s tím související pauze před nimi pozastaven. To znamená, že by Ukrajině nárok na současná pravidla vypršel a napadená země by se musela vrátit k podmínkám, za kterých v Unii obchodovala před válkou.

„Trialogová jednání nevedla k nalezení uspokojivých výsledků pro zemědělce z Evropské unie,“ uvedl Hlaváček pro Politico s odkazem na třístranná jednání mezi evropskými institucemi a dodal, že věří, že by jeho pozměňovací návrhy mohly výrazně přispět ke zlepšení podmínek zemědělců a nejlépe odstranit nedostatky původního návrhu Evropské komise.

K vypršení platnosti stávajících pravidel pro Ukrajinu Hlaváček řekl, že by bylo nezodpovědné nechat je zcela propadnout, přičemž zmínil, že Rada Evropské unie může jeho „rozumné“ pozměňovací návrhy zkrátka přijmout. Podle něj jsou pro Ukrajinu příznivé a pomohou zabránit zhoršení cen komodit v Unii.

Analytici trhu přitom tvrdí, že důkazy o tom, že by byl ukrajinský dovoz hlavní příčinou nízkých cen zemědělských komodit v Evropské unii, neexistují. Naopak uvádějí, že ze pádem cen na světových trzích stojí Rusko a jeho ofenziva na vývoz obilí, kterou zvrátilo prudký nárůst, který následoval po invazi Ruské Federace na Ukrajinu před dvěma lety.

Hlaváčkovy pozměňovací návrhy řada europoslanců odsoudila. Proti jsou jeho kolegové z Renew Karin Karlsbroová, Urmas Paeta, Petras Austrevicius a Morten Petersen a zároveň europoslanci z Evropské lidové strany Sandra Kalnietová a Jörgen Warborn. Již v dřívějších hlasováních v  minulosti jeho pozměňovací návrhy podpořila jen malá skupina europoslanců.

Pokud by změny prošly, „do konce tohoto mandátu nedojde k dohodě o liberalizaci obchodu a budou obnovena předválečná cla,“ uvedla k tomu švédská europoslankyně Karlsbroová a dodala, že od Evropského parlamentu by byl vyslán signál, že „Evropská unie již nestojí na straně Ukrajiny, což by bylo vítězství Putina.“

Podle nových pravidel, na kterých se členské státy shodly, by množství ukrajinského vývozu nemělo být porovnáváno s lety 2022 a 2023, kdy už byl zaznamenán velký nárůst, ale také s obdobím druhé poloviny roku 2021, tedy ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Kromě nových referenčních roků bude rovněž posílena ochrana některých citlivých produktů, jako jsou oves, kukuřice, kroupy a med. Pro tyto produkty bude podle návrhu stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo. Pokud jde o další produkty, například pšenici, jejíž zahrnutí do klíčových citlivých komodit podporovalo i Česko, množství jejich vývozu bude Evropská komise monitorovat. V případě navýšení vývozu zasáhne.

Přečtěte celý článek