Evropský spáč spojuje Brusel s Prahou. Přímý vlakový spoj bude i na Ukrajinu

před 1 měsíc 55

Miroslav Elsnic

Klub Deníku

Přímé vlakové noční spojení mezi Českem a západní Evropou se vrací. Noční vlak European Sleeper poprvé propojil Brusel a Prahu, na této trase bude jezdit třikrát v týdnu. Jen s jedním přestupem se pak díky novému spoji lidé dostanou vlakem z Prahy až do Londýna. Další novinkou je přímý spoj mezi Prahou a ukrajinským městem Čop.

Spoj Europrean Sleeper propojí Prahu s Bruselem. | Foto: ČTK

Praha má znovu přímé vlakové spojení s dalšími evropskými metropolemi – konkrétně s německým Berlínem, nizozemským Amsterdamem či belgickým Bruselem. Zajišťuje jej noční vlak společnosti European Sleeper. Jeho cesta ještě donedávna končila v hlavním městě Německa. „Propojujeme evropská hlavní města, nabízíme širokou škálu úrovní komfortu. Očekáváme, že rozšíření trasy do Prahy přiláká nové cestující,“ napsal spoluzakladatel společnosti Chris Engelsman.

Firma chce podle něj nabídku přeshraničních spojů dále rozšiřovat. Od roku 2025 by mohly vlaky spojit Amsterdam s Barcelonou.

České dráhy předloni spustily novou značku ČD Night pro své noční spoje:

Z prohlídek lůžkových a lehátkových vozů českých drah pro noční dopravu na hlavním vlakovém nádraží v Praze.

Vyšší komfort, vyšší cena. České dráhy představily modernizované noční vlaky

Noční vlak na trase Brusel-Praha má již svou premiérovou prodlouženou cestu za sebou. Z belgického hlavního města vyrazil v pondělí v 19:22 hodin. Do cílové stanice Praha - hlavní nádraží měl dorazit v úterý krátce před jedenáctou hodinou. Nakonec to bylo se zhruba čtyřicetiminutovým zpožděním.

Směrem do Česka bude „Evropský spáč“ vyjíždět z Bruselu vždy v pondělí, ve středu a v pátek. V opačném směru vlak vyjede ze stanice Praha - hlavní nádraží vždy v úterý, ve čtvrtek a v neděli v čase 18:04 hodin. Do Bruselu dorazí následující ráno v 9:27 hodin. Při cestě staví na českém území ještě v Ústí nad Labem a Děčíně.

Cena za jízdenku začíná na částce 39 eur (zhruba 985 korun). Jedná se o jednosměrnou jízdenku z Prahy do Bruselu ve sdíleném kupé a bez možnosti storna. Za lehátko ve sdíleném kupé pro šest osob cestující zaplatí od 69 eur výš (cirka 1 740 korun).

Díky novému spoji se ale Češi dostanou ještě dál než do Belgie. „Cestující večer v 18.04 vyjede z Prahy a s jedním přestupem v Bruselu dorazí následující den v 13.57 rychlovlakem Eurostar jedoucím tunelem pod kanálem La Manche do Londýna,“ upozornil výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců Petr Moravec.

Nově i na Ukrajinu

Zavedení nočního vlaku mezi Prahou a Bruselem není jedinou novinkou. Už od středy nabídne soukromý dopravce RegioJet přímé vlakové spojení Prahy a ukrajinského města Čop. Souprava vyrazí na svoji první cestu ve 21:52 hodin a pojede přes Slovensko a Zakarpatskou oblast.

Soupravy žlutého vlaku budou místo k moři jezdit na Ukrajinu:

Takto čeští turisté vyjížděli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná.

Do Chorvatska už jen autobusem. Končí přímé spojení na Jadran žlutými vlaky

Bude se jednat o první komerční vlakové propojení Evropské unie a Ukrajiny. Cena za jízdenku se pohybuje od 495 korun. Naopak po čtyřech letech „žlutý“ dopravce zrušil přímé spojení do Chorvatska.

Noční cestování nabízí i České dráhy. V rámci služby ČD Night jezdí vlaky například do švýcarského Curychu, polské Varšavy, rakouského Innsbrucku, maďarské Budapešti či do slovenského Humenného. „O noční spoje je velký zájem a naše nabídka nočních vlaků je po celý rok velmi dobře využita. Cestující mají zájem především o vyšší třídu nočního cestování v komfortních lůžkových vozech,“ dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Přečtěte celý článek