Evropští národovci posilují, vedou ve čtyřech státech EU. K celkové výhře mají ale daleko

před 1 měsíc 43

Pozvolna startující kampaň pro volby do Evropského parlamentu (EP) začíná být viditelná už i v Česku. Na jednom z billboardů se například sešel předseda SPD Tomio Okamura s hvězdami národoveckých stran západní Evropy.

Vedle předsedy SPD tak mohou voliči vidět Francouzku Marine Le Pen, Itala Mattea Salviniho a Nizozemce Geerta Wilderse. Tedy volebně velmi úspěšné politiky svých zemí.

Wilders koncem loňského roku vyhrál parlamentní volby, Le Pen a její strana vévodí průzkumům ve Francii. Že se s nimi fotí Okamura, není náhoda.

České hnutí Svoboda a přímá demokracie chce ve volbách vsadit na své kontakty v Evropě a prezentovat je jako součást nového proudu, který změní Evropu.

Své partnery chce také krátce před volbami přivést na velký mítink do Prahy.

„Jsme součástí silné vlastenecké frakce, ze které chceme udělat nejsilnější frakci v Evropském parlamentu,“ řekl Deníku N Tomio Okamura.

Jde o velmi ambiciózní cíl, který se ale hnutí jen těžko podaří splnit. Alespoň v těchto volbách. Nejnovější průzkumy a predikce výsledků sice sledují nárůst pravice i krajní pravice, kam jde zařadit frakce Identita a demokracie (ID), do níž spadá i česká SPD, do pozice hlavní evropské síly má ale stále velmi daleko.

Televize Euronews v tomto týdnu publikovala unikátní průzkum agentury Ipsos, který probíhal v 18 členských státech Unie včetně Česka.

Podle něj volby v rámci sedmadvacítky vyhrají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek