Evropu zasáhne nezvyklá vlna veder, tvrdí experti. Teploty mají lámat rekordy, rozhodne El Niño

před 1 týden 35

Předpovědní modely ECMWF, UKMO a NMME podle webu Severe Weather naznačují, že i letošní léto by mohlo být nadprůměrně teplé. Nejsilnější vlna veder by podle modelu ECMWF, který bývá pokládán za nejspolehlivější, mohla udeřit ve střední a jižní části kontinentu, kde by zároveň mělo být velmi sucho. Na severu by se naopak mělo objevit více srážek.

ČTĚTE TAKÉ: Při bleskových záplavách v Ománu umíraly i děti. Řidiči v panice opouštěli auta

Záležet by ale mohlo na tom, zda teplý oceánský a atmosférický jev El Niño přejde jen do neutrální fáze, anebo rovnou do opačné chladné fáze zvané La Niña, píše web Severe Weather. Nejistota v tomto ohledu komplikuje dlouhodobější předpovědi.

El Niño by ale podle odhadu amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) měl s největší pravděpodobností skončit mezi dubnem a červnem. Šance, že se z něj mezi červnem a srpnem stane La Niña, je podle expertů přibližně 60 procent. Spíše však odhadují, že do chladné fáze přejde až během podzimu či začátkem zimy.

Rok 2024 by tak mohl překonat nový rekord. „Vzhledem ke stoupající teplotě oceánů, kterou nyní pozorujeme, se obecně očekává, že rok 2024 by mohl být nejteplejším v historii měření,“ sdělil dříve Reuters meteorolog Brad Rippey působící na americkém ministerstvu zemědělství.

Evropa je nejrychleji se oteplujícím kontinentem na světě, teploty zde stoupají více než dvakrát rychleji než je celosvětový průměr. Podle zástupkyně ředitele programu Copernicus Samanthy Burgessové je rychlé oteplování starého kontinentu způsobeno blízkostí Arktidy, která se otepluje přibližně čtyřikrát rychleji než zbytek světa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě, říká Čech ze zatopené Dubaje. Raději teď chodím bos

Přečtěte celý článek