Expozice na Dlaskově statku je zaměřená na podomácké zpracování dřeva a proutí

před 1 měsíc 51

foto Letošní stálá expozice na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova je zaměřená na tradiční technologie rukodělného zpracování přírodních materiálů – dřeva a proutí, 28. března 2024, Turnov.

Turnov (Semilsko) - Letošní stálá expozice na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova je zaměřená na podomácké zpracování dřeva a proutí v tomto regionu. V zalesněné krajině Českého ráje a Pojizeří bylo dřevo po staletí nejdůležitější surovinou pro zhotovování nářadí a náčiní, nádobí, nábytku a v neposlední řadě i ke stavbě obytného domu a hospodářských staveb, řekla ČTK spoluautorka expozice Vladimíra Jakouběová. Novou sezonní expozici mohou návštěvníci statku vidět poprvé dnes, kdy se v této národní kulturní památce koná tradiční velikonoční akce.

"Expozice by měla návštěvníkům představit, co všechno si v takovém vesnickém hospodářství byl schopen sedlák ze dřeva udělat sám. Takže návštěvníci tam jednak najdou dílnu zařízenou ponkem a soustruhem, lavicemi na štípání šindele nebo bednářskou lavici, na které se zhotovovaly zase nádoby ze dřeva," řekla Jakouběová.

V expozici jsou podle ní také ukázky práce malířky dřevěných hraček, řezbáře i práce sekerníků nebo výrobců hrábí. Část expozice je věnovaná i zpracování proutí, které hlavně v jarním období bylo surovinou pro pletení košíků, ošatek a dalších předmětů včetně pomlázek. "A protože pro ten náš region bylo typické i zpracování orobince, tak tam máme také instalovanou dílnu, která je věnovaná pletení z této suroviny, která se tady sbírala na Žabakoru," uvedla Jakouběová. V regionu podle ní působí jedna ze dvou posledních žen, které v republice s orobincem pracují, což je Iveta Dandová z Mnichova Hradiště. "Má i titul nositele tradice a nám vyrobila pro expozici několik předmětů, které se z orobince tady pletly, ať už to byly rákosové rohože, tašky nebo ošatky a další zvykoslovné předměty," dodala.

Dlaskův statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí patří k nejvýznačnějším a nejzachovalejším památkám lidové architektury na severu Čech. Obdobně jako v předchozích letech tak i letos se bude expozice během roku částečně obměňovat v návaznosti na tvorbu zvykoslovných předmětů, jejichž výroba souvisela s obyčeji obřadního roku. Statek letos kromě Velikonoc připomene i červnové svatojánské obyčeje či podzimní dožínky, posvícení nebo Dušičky.

Přečtěte celý článek