Extremista Breivik u soudu neuspěl se žalobou na norský stát kvůli samovazbě

před 2 měsíce 69

foto Norský pravicový extremista Anders Breivik u soudu, 19. ledna 2024.  FILE PHOTO; NORWAY OUT; MANDATORY CREDIT

Oslo - Norský pravicový extremista a atentátník Anders Breivik neuspěl se žalobou na norský stát, kterou se snažil dosáhnout ukončení své samovazby a izolace od vnějšího světa. Soud dnes zamítl jeho žalobu, ve které tvrdil, že je vystaven nelidskému zacházení, informují tiskové agentury.

"Obvodní soud v Oslu po celkovém vyhodnocení došel k závěru, že Breivikovy podmínky výkonu trestu nejsou porušením lidských práv," cituje agentura Reuters z prohlášení soudu.

Breivik v červenci 2011 zabil osm lidí při bombovém útoku ve vládní čtvrti v Oslu a vzápětí na táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya postřílel dalších 69 osob. V srpnu 2012 byl odsouzen k 21letému trestu odnětí svobody, který může být prodlužován až na doživotí, dokud bude považován za hrozbu pro společnost.

Breivik stát zažaloval letos v lednu. Proces se konal ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy, kde si odpykává trest a která se nachází na břehu jezera Tyrifjorden, v němž leží ostrov Utöya. Breivik vypověděl, že je mu líto, co udělal. Když mluvil o tom, že jeho život v samovazbě je jako zlý sen, kvůli kterému každý den pomýšlí na sebevraždu, začal plakat. Nicméně podle jedné z autorek posudku jeho psychického stavu Breivik netrpí depresí ani nemá sebevražedné sklony a vede se mu velmi dobře.

Přečtěte celý článek