Faeserová: Německo přehodnotí kontroly každý půlrok, v březnu je asi prodlouží

před 2 měsíce 72

foto TK německé ministryně vnitra Nany Faeserové a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), 14. února 2024, Praha.

Praha - Hraniční kontroly zavedené kvůli zvýšené migraci bude Německo přehodnocovat podle schengenských pravidel každých šest měsíců. Musí být nezbytné. Na tiskové konferenci po jednání s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) to dnes řekla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Domnívá se, že při příštím hodnocení v březnu ale Německo kontroly ještě prodlouží. V posledních měsících podle ní počty migrantů klesají, země však nadále čelí mnoha žádostem o azyl.

"Kontroly jsou schvalovány pouze na určité období," uvedla Faeserová. Je podle ní nutné je přehodnocovat a zjišťovat, zda jsou stále potřebné. Kontroly podle ní značně pomáhají v boji proti převaděčství, uvedla. Každý čtvrtý uprchlík podle ní přichází přes převaděčské organizace.

Ministryně dodala, že Německo čeká v blízké budoucnosti pořádání mistrovství světa ve fotbale. V té době pravděpodobně zavede hraniční kontroly se všemi svými sousedními státy.

Faeserová i Rakušan se shodli na tom, že policejní spolupráce mezi zeměmi je velmi dobrá a pomáhá v boji s kriminalitou spojenou s migrací. Nejsou to pouze kontroly. "Jsou to i speciálně domluvené akce, které se přímo zaměřují na převaděče, a samozřejmě, to je základem úspěšnosti té práce, výměna informací," uvedl Rakušan.

Faeserová pod tlakem migrační krize obnovila kontroly na hranicích s Českem v polovině loňského října. Prozatím mají trvat do 15. března. Německo zavedlo v říjnu kontroly také na hranicích s Polskem a Švýcarskem. Střeží také hranici s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo již v roce 2015. Prodloužení tam nyní platí do května.

Čeští policisté loni zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí. Převážná většina se snažila přes české území dostat právě do Německa. Oproti předchozímu roku číslo běženců pokleslo o více než 17.000, je však stále vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Česká republika zavedla loni v říjnu stejně jako o rok dříve kvůli zvyšujícímu se počtu běženců kontroly na hranicích se Slovenskem. Stabilní kontroly trvaly do 2. února, v současné době jsou již jen namátkové.

Přečtěte celý článek