Zbytečné čekání za autobusem v zastávce. Kdy ho lze objet i přes plnou čáru a kdy hrozí pokuty?

před 1 měsíc 54

Autobusové zastávky jsou ve městech po celé České republice různě řešeny. Některé z nich se nacházejí na speciálně vyhrazených místech a jiné přímo v jízdním pruhu, což lidem za volantem způsobuje dilema: „Musím počkat, nebo mohu jet?". Podobné rozhodování zdržuje nejen samotného řidiče, ale i další účastníky provozu. Přitom stačí znát základní pravidla.

Kde je podle expertů nejhorší křižovatka v Česku? Podívejte se na reportáž:

Obecně podle předpisů platí, že autobus stojící v zastávce je možné objet, pokud se nachází mimo jízdní pruh ve vyhrazeném stání nebo parkuje u chodníku či nástupního ostrůvku. V těchto případech se stává autobus překážkou, kterou lze objet i tam, kde je plná či dvojitá plná čára. Při takovém manévru je ale nezbytné být obzvláště opatrní vzhledem k možnému přecházení chodců a protijedoucím autům.

K TÉMATU: Na pražském Barrandově opět uvízlo osobní auto na tramvajových kolejích. Klasika, píší lidé

Zároveň je potřeba pamatovat na to, že vždy musíte dát autobusu vyjíždějícímu ze zastávky přednost. Za omezení či ohrožení vozidla hromadné veřejné dopravy totiž můžete dostat vysokou finanční pokutu ve výši od 2500 Kč do 5000 Kč a čtyři trestné body k tomu. Naopak šoféři autobusů musí dát před vyjetím ze zastávky signál směrovkami o tom, že se chystají zahájit manévr a zároveň jsou povinni pečlivě sledovat okolní provoz.

Pozor na značku!

Nicméně v Česku existují specifické případy, kdy je předjíždění autobusů zakázáno. To se týká situací, kdy autobus stojí v zastávce, jež je umístěna přímo na silnici bez přítomnosti nástupního ostrůvku či chodníku. V takovém případě je nezbytné počkat, dokud všichni cestující nenastoupí a nevystoupí a dokud řidič nezavře dveře. Stejně tak je třeba postupovat, pokud autobus zastaví na tramvajovém páse a cestující vystupují přímo do silnice. „Autobus nesmí řidiči objet ani pokud je osazen značkou poukazující na převoz dětí," uvedl pro CNN Prima NEWS instruktor autoškoly Radek Vrtal.

Na určitých místech jsou dokonce rozmístěny dopravní značky „Objíždění vozidel MHD zakázáno", které objíždění vozidel městské hromadné dopravy explicitně zakazují. Takovou značku můžeme nalézt například v Michli v hlavním městě. Za její nerespektování hrozí řidiči sankce v rozmezí od 1500 do 2500 korun.

Při objíždění tramvají platí specifické předpisy. Objet ji je povoleno pouze v případě, kdy to umožňuje dopravní značka IP 23b, která signalizuje „Objíždění tramvaje - jízda podél tramvaje vlevo". Kromě těchto výjimek je objíždění tramvají obecně zakázáno, leda by stála kvůli technické závadě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Expert vysvětluje nehody na křižovatkách

Přečtěte celý článek