Koblížek: Počty nemocných tuberkulózou v Česku zvyšují váleční migranti. Nastínil nutné kroky

před 1 měsíc 44

Ačkoliv v Česku přibývá případů tuberkulózy, nejde zatím podle Koblížka o nic dramatického. „Jsme premianti v tuberkulóze, měli jsme extrémně nízké počty. Teď je to jako kdyby žák se samými jedničkami dostal dvě dvojky a jednu trojku z tělocviku,“ uvedl Koblížek ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že jsme byli téměř nejlepší v Evropě a blížili jsme se k USA a Kanadě, což už ale neplatí a spíše se můžeme srovnávat s Německem.

ČTĚTE TAKÉ: Černý kašel zabil v Rakousku novorozence. Nákaza je pro kojence rozsudek smrti, varují lékaři

Nicméně se podle něj situace i přes zhoršení statistik nijak významně nezhoršila, což vysvětlil tím, že nárůst případů jde na vrub lidí, co do země přicházejí z válečných konfliktů. Zatímco v nich je podle něj incidence 90 nemocných na 100 tisíc obyvatel, v Česku to jsou jen čtyři. Celosvětově je to pro srovnání 130 případů, číslo významně táhne ale osm zemí, kde je výskyt extrémní. „Například v Indonésii nebo na Filipínách,“ doplnil Koblížek.

Nárůst v Česku ale vnímá jako zdvižený prst. „Je důležité, aby proběhla konstruktivní jednání s ministerstvem zdravotnictví, abychom měli všechny léky, které potřebujeme, a mohli nejvíce rizikové potenciální pacienty vyšetřit,“ nechal se slyšet Koblížek s tím, že migranti, kteří jsou nemocní, ale nevědí o tom, škodí sami sobě a své komunitě.

Že jde o varování, s tím souhlasil i epidemiolog Roman Prymula. „Z toho, že došlo k nějakému zvratu, paniku dělat nemusíme. Musíme se nad tím ale zamyslet a měli bychom přijmout nějaká opatření, abychom nešli do závažnějších čísel,“ řekl Prymula. „Je důležité rychle vyhledat zdroje v populaci a začít je léčit,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výskyt zvláštních nemocí souvisí s migrací, tvrdí lékařka. EU vyčetla podceněné testování

Přečtěte celý článek