Festival Hrabalovo Kersko letos láká na Radůzu i otevření spisovatelovy chaty

před 1 týden 31

foto Velký zájem veřejnosti provázel mimořádné zpřístupnění chaty spisovatele Bohumila Hrabala k 25. výročí spisovatelova úmrtí, 5. února 2022 v chatové osadě Kersko v Hradištku na Nymbursku.

Kersko (Nymbursko) - Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Setkání příznivců Bohumila Hrabala letos u příležitosti 110. výročí narození spisovatele nabídne program výjimečně také v neděli, a to divadelní představení Slavnosti sněženek. Mezi sobotními hosty bude například herec Radek Melša nebo písničkářka Radůza. Pětadvacátý ročník festivalu v chatové osadě Kersko na Nymbursku, kterého se loni účastnilo zhruba 1300 lidí, se uskuteční 18. května. ČTK to za pořadatele řekla Jana Kubová.

Hostem tradičního bloku spisovatelky Zuzany Maléřové letos bude herec Radek Melša. Je jedním z mladých herců, kteří namluvili nedávno vydanou audioknihu s výběrem Hrabalova díla. Podle Kubové se ukazuje, že Hrabal nevymizí se starší generací."Je to nová herecká generace, zjišťujeme, že mladí Hrabalovi rozumí a zase ho podávají dál, a tím, že to načtou oni, budou to poslouchat i mladší, což je po čtvrtstoletí této akce velké plus, že to neodchází s těmi, kteří bohužel odcházejí," řekla Kubová.

Mezi dalšími hosty budou například herci Pavel Nový, Petr Brukner nebo Bára Štěpánová. Na programu je také výstava kreseb a karikatur od výtvarníků České unie karikaturistů nebo představení nové knihy Slavnosti sněženek – třetí setkání v Hrabalově Kersku. Autor Bronislav Kuba jí završí trilogii, ve které na spisovatele vzpomínají známé osobnosti. Bonusem letošního ročníku bude nedělní představení Slavnosti sněženek v podání nymburského divadelního souboru Hálek. "Poprvé se sehraje celé představení, vždy jsme měli jen malé ukázky," řekla Kubová.

Účastníci akce se do Kerska budou moci dostat autobusem, který vyjede po 9:00 od nádraží v Nymburce a zastavuje po trase. Z Nymburka od hrabalovské lavičky se lidé vypraví znovu i na kolech. Zájemci se budou moci připojit i k tradiční dopolední procházce po místech, která měl spisovatel rád. V odpolední kulturní části na zahradě lesního ateliéru se od 12:00 do 18:00 budou střídat hudební a divadelní vystoupení. V neděli divadelní představení začne ve 14:00.

Hrabalova chata, jejíž rekonstrukci aktuálně dokončuje Středočeský kraj a Polabské muzeum, bude přístupná od 10:00 do 17:00, další dny pak od úterý do neděle, ale pouze po rezervaci. Kraj objekt, kde spisovatel žil, lidem otevře jako takzvané hausmuzeum. Chata by měla působit dojmem, jako by se z ní spisovatel právě na chvíli vzdálil. K autentickému zážitku mají přispět například předměty, které Hrabal v chatě měl a které používal.

Přečtěte celý článek