Fiala chce v USA mluvit o spolupráci bezpečnostní či ekonomické

před 4 týdny 20

foto Ilustrační foto - Předseda vlády Petr Fiala (ODS) na 21. základně taktického letectva, 11. března 2024, Čáslav.

Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) chce na návštěvě Spojených států v polovině dubna mluvit o bezpečnostní či ekonomické spolupráci. Přijetí americkým prezidentem Joem Bidenem ukazuje blízkost obou zemí, řekl dnes Fiala v rozhovoru pro server Blesk.cz. Za symbolické považuje to, že se setkání uskuteční v době, kdy si Česko připomíná 25 let svého členství v Severoatlantické alianci (NATO).

Fiala bude v Bílém domě jednat s Bidenem 15. dubna. Podle vyjádření mluvčí americké hlavy státu Karine Jean-Pierreové lídři na schůzce, jejímž cílem je další posílení americko-českého partnerství, potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.

Fiala dnes označil návštěvu za důležitou, pokládá ji za důkaz velmi kvalitních a výborných vzájemných vztahů. "Její důležitost je daná i mezinárodní a bezpečnostní situací v Evropě," uvedl. Za symbolické považuje to, že se návštěva koná v roce, kdy uplynulo čtvrtstoletí od českého vstupu do NATO.

Premiér chce s Bidenem hovořit o bezpečnostní spolupráci, ale také o ekonomice. "Nejen že řada amerických firem působí v ČR, ale už jsou také úspěšné české firmy, které investují ve Spojených státech. Je třeba tomu otvírat dveře," řekl. Diskuse by se mohly týkat energetiky, průmyslové spolupráce či jaderné energetiky. "Připravujeme memorandum o spolupráci v oblasti jaderné energetiky," dodal.

Oznámení o přijetí Fialy, které v polovině března zveřejnila mluvčí americké hlavy státu, přišlo téměř přesně pět let po poslední návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Tehdejšího předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2019 ve Washingtonu přivítal bývalý americký prezident Donald Trump.

Přečtěte celý článek