Fiala jedná v americkém Kongresu. Uctil tam také památku Václava Havla

před 2 týdny 28

Premiér Petr Fiala (ODS) má na závěr cesty do Spojených států na programu sérii jednání v Kongresu. Setkat se má s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími zástupci Kongresu. Hovořit by měli o česko-amerických vztazích, ale také o balíku finanční pomoci pro několik zemí včetně Ukrajiny, jehož projednání se ve Sněmovně reprezentantů měsíce už odkládá. Při své návštěvě v Kongresu také uctil památku bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

Fiala bude v Kongresu mluvil s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michaelem McCaulem, šéfem senátního zahraničního výboru Benem Cardinem a lídrem sněmovní menšiny demokratů Hakeemem Jeffriesem. Později se setká i s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Tématy setkání bylo mimo jiné o uvolnění 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) americké pomoci pro Ukrajinu, kterému už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory a o kterém ještě nehlasovala Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány.

Premiér Fiala uctil při své návštěvě v Kongresu památku bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. U Havlovy busty předal stříbrné pamětní mince kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi, kteří společně vedou neformální skupinu přátel Česka.

Busta prvního českého prezidenta Havla je v americkém Kongresu od listopadu 2014. Havel, jehož bustu vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, byl po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi teprve čtvrtým podobně vyznamenaným Evropanem.

V pondělí se Fiala sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Český premiér v úvodu setkání označil za klíčové, že Česko a Spojené státy sdílejí stejné hodnoty jako jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden prohlásil, že považuje Českou republiku za skvělého spojence.

„Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala. V takové situaci je podle něj hluboká bezpečnostní spolupráce demokratických zemí nutností.

Premiér ocenil Bidenovu vůdčí roli v podpoře Ukrajiny a zmínil rovněž loňský podpis dohody o obranné spolupráci (DCA) se Spojenými státy či schválený nákup amerických letounů páté generace F-35. Připomněl také úlohu Spojených států při vzniku samostatného Československa a při zmínce o výborných vzájemných vztazích poukázal na osobnost někdejší ministryně zahraničí USA a pražské rodačky Madeleine Albrightové.

Biden ocenil českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. „Jste skvělým spojencem, jsme si stále bližší, jsme silnější, prohloubili jsme obrannou spolupráci, společně pracujeme i na čisté energii. Vážím si toho, jak pomáháte Ukrajině,“ prohlásil Biden.

Přečtěte celý článek