Fiala ke střelbě na UK: Na zprávy o zásahu mají lidé právo. Nemůžeme ale nikomu dávat návod

před 2 měsíce 83

Z průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS vyplývá, že většina lidí si přeje znát další údaje o tragédii na Filozofické fakultě UK. Se zveřejněním informací o střelci a jeho motivacích souhlasí 41 procent dotázaných, další třetina je „spíše pro“.

ČTĚTE TAKÉ: Striptýz na pódiu a jízda na bruslích. Zpěvák Usher si podmanil Super Bowl, tleskal i Musk

„Lidé by měli znát závěry. Zatím nemáme žádný signál, že by něco mělo být v nepořádku. Je to velmi citlivé téma a je potřeba počkat na definitivní výsledky. Pak je vhodné je určitou formou představit veřejnosti. Dokud je nebudeme mít k dispozici, ani nemusíme přemýšlet nad dalšími vyšetřovacími komisemi,“ řekl k tomu Fiala v pořadu Co na to premiér.

Vláda Petra Fialy má za sebou jednání bezpečnostní rady státu. Podle premiéra na něm byly k dispozici podrobné informace, které by měla znát i veřejnost. „Pak jsou ale další věci, které je potřeba z hlediska prevence držet ve určitém režimu. Tedy abychom někomu nedávali návod,“ řekl dále Fiala.

Finální zpráva podle něj bude hotová až za několik týdnů. Zásadní informace by mohly vyplynout také ze šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů, která posuzuje kroky samotné policie. „Lidé by měli vědět co nejvíce,“ řekl Fiala. Zároveň dodal, že stále probíhá standardní prověřování celé události. Vypracování analýzy má v gesci ministerstvo vnitra, které má vládě předložit i konkrétní opatření do budoucna.

Hnutí ANO požaduje vyšetřovací komisi

Premiér Petr Fiala odmítl snahu o vytvoření speciální vyšetřovací komise k zásahu policie. S výzvou k jejímu zřízení přišel poslanec ANO Jan Richter, jehož dcera byla při střelbě zraněna. Návrh zdůvodnil tím, že řada rodičů studentů FF UK, s nimiž je v kontaktu, nedostává na své otázky patřičné odpovědi.

Richter také řekl, že podle jeho názoru byl zásah policistů a zdravotníků profesionální. Otázky rodičů však podle něj nesměřují k samotnému zákroku, ale k hodinám a minutám před ním. On sám členem komise být nechce, oznámili představitelé ANO na středeční tiskové konferenci.

Podobně jako Fiala je proti vytvoření komise i ministr vnitra Vít Rakušan. Podle něj by byl tento krok zbytečný. „Osobně podporuji všechny aktivity, které přispějí k tomu, aby u veřejnosti nezůstaly o prosincových tragických událostech pochybnosti. A dělám to důsledně od prvních minut po vražedném útoku,“ napsal Rakušan na sociální síti X.

Přečtěte celý článek