Fiala míří za Bidenem. A zdaleka nejde jen o fotku z Bílého domu

před 2 týdny 48

KOMENTÁŘ / Jelikož opozice nemůže uznat, že by vláda Petra Fialy udělala cokoli dobře, posloucháme v komentářích ohledně premiérovy cesty do Bílého domu sdělení o tom, že předseda vlády se tam „jede vyfotit“. Je to samozřejmě naprostý nesmysl a důvodů, proč Fiala za Joem Bidenem dorazí, je celá řada. Na prvním místě je samozřejmě Ukrajina.

Nutno říci, že česká diplomacie, která na dohodě o návštěvě Bílého domu pracovala, měla v jedné věci zjednodušenou situaci: i přes temné období naší zahraniční politiky z let 2014–2021 stále existuje cesta, kterou na počátku devadesátých let vyšlapal Václav Havel. Díky němu je pouto mezi Českem a USA přece jen znatelně pevnější, než je tomu u dalších středoevropských a východoevropských zemí s výjimkou Polska.

„Když se podíváte do zemí střední a východní Evropy, jen málo z nich má tak dobré vztahy se Spojenými státy. Je to Polsko a jsme to my. Ostatní nehrají takovou roli,“ říká k tomu Fialův poradce pro bezpečnost Tomáš Pojar, který do USA míří taktéž.

Že není jednoduché tyto vztahy absolutně pošlapat, to musel ukázat i Andrej Babiš v kauze Vrbětice. On sám dostal pozvání k Donaldu Trumpovi, ovšem s tím rozdílem, že daleko více šlo o ruské vměšování do České republiky než o dohodu o spolupráci či zahraničněpolitické otázky, o nichž se bude mluvit tentokrát. Ačkoli Fiala několikrát zdůraznil, že nebude konkrétní sdělení pro amerického prezidenta zveřejňovat před schůzkou v Bílém domě, to nejdůležitější lze shrnout celkem snadno.

Válka na Ukrajině a česká stopa

Tím nejdůležitějším, o čem má Fiala s Bidenem mluvit, je bezpochyby bezpečnostní situace ve světě, a to zejména válka na Ukrajině. I při dalších setkáních, mezi nimiž bude například předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, se bude mluvit o americké pomoci, o tom, jak ji konečně schválit a odblokovat tak pro Ukrajince tolik složitou situaci.

České republice navíc v její pozici vůči USA značně pomáhá úspěšná iniciativa na nákup munice, která Ukrajině na frontě tolik chybí. Přidávají se k ní další a další země a ukazuje se, že řada evropských států si uvědomuje, že není možné jen tak spoléhat na pomoc ze strany Spojených států bez vlastního přispění.

Dle informací deníku FORUM 24 se bude mluvit i o další spolupráci českých a amerických tajných služeb a v neposlední řadě i o modernizaci české armády, což je věc, ve které USA zanechají důležitý otisk.

Nejsme ten, kdo o něco prosí

Dá se předpokládat, že dojde i na energetiku. Hovořit se totiž má o firmě Westinghouse, která sice nakonec nebude stavět další v Dukovanech, plánuje ovšem vybudovat jaderné reaktory. Na tom by se mohly podílet české firmy, což je zjevně jedna z věcí, kterou Fiala s Bidenem bude chtít probírat. Kromě českých zbrojovek by tam dostaly příležitost další tuzemské společnosti díky tomu, jak se Česká republika ke konfliktu staví.

Pojar uvedl, že česká pozice je jednodušší díky tomu, že v USA podnikají české firmy a zaměstnávají zde lidi, např. PPF, KKCG, Česká zbrojovka nebo Czechoslovak Group. V kontextu celých Spojených států sice nejde o zásadní čísla, s ohledem na jednotlivé kongresmany, v jejichž státě daná firma působí, je to ale nezanedbatelná otázka. Podle Fialova poradce tak nejede Česko jako „chudá země“ do země bohaté, oba muži budou jednat jako rovnocenní partneři.

Pracovní setkání, kterého se nebudou účastnit manželky obou státníků, se uskuteční v pondělí ve 21 hodin našeho času. Mělo by trvat asi hodinu. A i když můžeme jmenovat jedno téma za druhým, je v podstatě jasno – to, co Česko a Fialova vláda dokázaly v souvislosti s válkou na Ukrajině, rozhodlo. „Naše činnost v tomto tématu daleko převyšuje naši velikost,“ dodává Pojar.

Přečtěte celý článek