Fiala obhajuje mandát šéfa ODS, má šanci překonat Klause. Do vedení partaje může zamířit nová tvář

před 2 týdny 26

Premiér Petr Fiala bude v sobotu dopoledne na volebním kongresu občanských demokratů v Ostravě popáté obhajovat stranický mandát. Protikandidáta nemá, stejně jako první místopředseda vládní partaje a ministr financí Zbyněk Stanjura. Neočekávají se ani velké změny na dalších místech předsednictva. Nově by se však do vedení strany mohla dostat poslankyně a zastupitelka kraje Vysočina Eva Decroix. Do Ostravy se má sjet 539 delegátů, dvoudenní akci pojímají jako začátek na cestě k sněmovním volbám v příštím roce.

Nové vedení ODS dostane dvouletý mandát, vedle těch sněmovních ho čekají červnové evropské a podzimní krajské a senátní volby. Na kongres přijedou i všichni vicepremiéři jako reprezentanti koaličních partnerů ODS ve vládě. Fiala je zastáncem pokračování spojenectví s KDU-ČSL a TOP 09 v koalici SPOLU.

ŽIVĚ: Sledujte přímý přenos z 31. kongresu ODS (od 10:00)

Delegáty Fiala plánuje oslovit s plánem pokračovat v prosazování tradičních priorit strany, jako jsou zdravé veřejné finance či efektivní stát. Občanští demokraté jsou podle něj ve vládě úspěšní, ale nejsou u cíle.

„Poradili jsme si s řadou krizí, od drahých a nedostupných energií přes rekordní inflaci až po bezprecedentní uprchlickou vlnu. Konečně jsme spustili dopravní stavby, investujeme do strategických odvětví, aktivně se staráme o naši bezpečnost. Daří se nám plnit naše sliby, i když v Poslanecké sněmovně čelíme nezodpovědné opozici, která se snaží využít každé příležitosti k tomu, aby nás zdržela a blokovala,“ prohlásil šéf občanských demokratů před kongresem.

„V době permanentních kampaní, osobních útoků, využívání lží a šíření obav je nezbytné, abychom si nadále udrželi jasnou vizi a zůstali srozumitelní. Dobře si ale uvědomujeme, že pokud to tak má fungovat, musíme spolu otevřeně diskutovat a bavit se o všem, co by nás v naší odpovědné roli mohlo ohrozit. Nejlepší příležitostí k takové debatě je právě náš kongres,“ vzkázal ministerský předseda. „Proměnit Českou republiku směrem k větší svobodě, racionalitě a prosperitě a silnějšímu sebevědomí není úkol na rok či dva. Věřím, že je v našem zájmu, abychom pokračovali v nastoupené cestě,“ řekl své kandidatuře se slibem plného nasazení v nejbližších letech.

ODS vede Fiala deset let a pokud získá a dokončí další mandát, bude v čele strany déle než její zakladatel Václav Klaus, který ODS řídil od roku 1991 do roku 2002.

V odpoledním bloku programu bude kongres vybírat řadové místopředsedy. Vedle všech dosavadních – ministra kultury Martina Baxy, ministra dopravy Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry – se budou o místo v nejužším vedení ODS ucházet první místopředsedkyně poslaneckého klubu Eva Decroix a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Jedno místopředsednické místo je neobsazené po odchodu pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka do čela Hospodářské komory.

Decroix je advokátkou, studovala na francouzské Université de Bretagne Sud, poté přestoupila na Université Lille II. Od roku 2021 je poslankyní za občanské demokraty, mezi lety 2020 a 2022 byla zastupitelkou města Jihlava, v současné době zastává funkci zastupitelky kraje Vysočina. Je také šéfkou regionálního sdružení ODS na Vysočině, kde ve funkci vystřídala předsedu Senátu Miloše Vystrčila. 

Jako poslankyně se věnuje lidskoprávní problematice u nás i ve světě. Ve Sněmovně je předsedkyní Podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí a Meziparlamentní skupiny přátel Francie, členkou Ústavně právního výboru, Zahraničního výboru a Stálé delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy, Podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí, Volební komise, Stálé komise pro Ústavu České republiky a Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Spojené státy americké.

Po volbě místopředsedů plánují organizátoři kongresu hovořit o evropských volbách a vládním angažmá strany, večer pak má přijít na řadu obecná diskuse. V neděli bude kongres v diskusi pokračovat, na programu je také volba členů širšího vedení a představení organizace Mladá ODS.

Přečtěte celý článek