Fiala ocenil práci Langšádlové, o jejím nástupci chce mít jasno příští týden

před 1 týden 29

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ocenil práci ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové (TOP 09). Posunula dopředu propojení výzkumu s praxí, sdělil ČTK. Reagoval tak na dnešní oznámení TOP 09, že se Langšádlová rozhodla podat demisi. O jejím nástupci by chtěl mít jasno příští týden. Spolupráci s Langšádlovou na prioritách, které jsou jim blízké, ocenili také vicepremiéři a předsedové Pirátů Ivan Bartoš a lidovců Marian Jurečka.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), ale také Jurečka či ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) v reakcích zmínili skloňovaný důvod odchodu Langšádlové, a to její „malou viditelnost v médiích“. Podle Blažka věda a výzkum nepatří mezi každodenně rozebíraná témata, to ale neznamená, že by ministryně méně pracovala. Viditelnost ministra není zárukou kvality jeho práce, uvedl Šalomoun.

„Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, například v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden,“ uvedl Fiala.

Podle informací ČTK by TOP 09 chtěla o kandidátovi na uvolněnou funkci jednat v příštích dnech s premiérem i prezidentem Petrem Pavlem. Média spekulují, že by Langšádlovou mohl nahradit poslanec z Královéhradeckého kraje a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

„Oceňuji práci paní ministryně, společně jsme připravili konkrétní návrhy jako pomoci podpořit mladé lidi, studenty vysokých škol a mladé vědecké pracovníky při sladění rodinného a pracovního života – například změnami v oblasti čerpání rodičovského příspěvku. Zároveň oceňuji její přístup k oblasti vědy a výzkumu, tuto oblast pomohla stabilizovat z pohledu rozpočtů a připravila legislativní návrh pro další rozvoj této oblasti,“ sdělil ČTK Jurečka. V souvislosti se spekulacemi o zákulisí Langšádlové odchodu doplnil, že s otázkou, zda jsou viditelní jako členové vlády, či nikoliv, bojují ve svých stranách prakticky všichni členové vlády.

„S paní Langšádlovou jsme spolupracovali na několika úspěšných projektech jako je rozvoj kvantových technologií a materiálů, který je klíčový pro technologický rozvoj Česka i pro zajištění bezpečnosti našich informací a dat. V této iniciativě musíme s dosavadním kabinetem paní Langšádlové pokračovat,“ řekl ČTK vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Poukázal i na Langšádlové iniciativy v oblasti boje proti desinformacím. „Je nezbytné, aby mezi prioritou vlády zůstala i odolnost společnosti vůči dezinformacím. Piráti jsou připraveni dál pracovat na balíčku proti šíření lží a nenávisti a dotáhnout jej do konce,“ uvedl.

O plánu na změnu nevěděl vicepremiér za STAN Vít Rakušan. „Informace je pro mne nová, počkám na sdělení koaličních partnerů, do té doby nebudu komentovat,“ sdělil ČTK.

Také Blažek ČTK řekl, že o rezignaci nevěděl. „Jsem překvapený, Helenku Langšádlovou mám osobně velmi rád, vážím si jí a je mi líto, že odchází. Včera byla vláda, kde kolegyně byla a vůbec nic nenaznačovalo tomu, že by z vlády měla odcházet,“ uvedl. „Argumenty, kdo je viditelný a neviditelný, mě zas tak úplně nedojímají, protože jsou resorty, kde je zájem medií každodenní – typicky třeba ministerstvo vnitra – a kde každodenní není, takže ten ministr je samozřejmě méně vidět. A neznamená to, že pracuje méně než ostatní, kteří jsou vidět, a to i negativně, jako třeba já,“ dodal.

„Některé věci se jí dařilo posouvat, jako třeba využití výsledků vědy směrem do praxe. Viditelnost ministra není zárukou kvality jeho práce. Podstata je právě v odvedené práci, ne v líbivém PR. Věřím, že tak důležitá témata, jako podpora konkrétních projektů v oblasti vědy a výzkumu a další, budou i nadále prioritou, které se kabinet ministra či ministryně pro vědu, výzkum a inovace bude věnovat,“ řekl ČTK ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Za spolupráci a práci ministryně poděkoval Langšádlové i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Helena přispěla k oživení české vědy, výzkumu a inovací a zlepšení jejich podmínek. Společně jsme také odvedli kus práce v boji proti cizím vlivům a dezinformacím,“ uvedl na síti X.

„Helena Langšádlová dokázala ve skromných podmínkách ´ministryně bez ministerstva´ významně pokročit v řadě důležitých úkolů. Jí i jejímu týmu děkuji za konstruktivní dialog v oblastech, které z podstaty vyžadují součinnost MŠMT,“ napsal na síti X ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zmínil návrh nového zákona o výzkumu nebo například vklad do novely vysokoškolského zákona.

Langšádlovou pochválil na sociální síti X předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek. „Děkuji Heleně Langšádlové za nastartované projekty v oblasti výzkumu, které je teď potřeba dotáhnout. Osobně si nemyslím, že každý politik musí být vidět, proč bychom na tolik lidí měli koukat. Podstatné je, jak dělá svoji práci a jaké má výsledky. Je nezbytné, aby věda, výzkum a osvěta proti dezinformacím zůstaly mezi prioritami naší vlády,“ uvedl. Odkázal tak na spekulace kolem odchodu ministryně, podle kterých byla kritizována stranickými kolegy za malou prezentaci svých výsledků v době, kdy TOP 09 bojuje s nízkými preferencemi. Ty nedosahují pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny.

Přečtěte celý článek