Fiala odletěl na návštěvu USA. S Bidenem bude jednat o Ukrajině i Blízkém východě

před 2 týdny 28

„Je to potvrzení historicky nejlepších vztahů mezi našimi zeměmi,“ prohlásil premiér Petr Fiala před odletem do USA. Fiala se má během návštěvy Spojených států setkat s prezidentem Joem Bidenem i šéfem Sněmovny Mikem Johnsonem a dalšími členy Kongresu.

Návštěva v USA je podle premiéra důležitá, „Je to zvlášť důležité v dnešním světě, který je plný bezpečnostních hrozeb,“ řekl Fiala s odkazem na ruskou válku na Ukrajině nebo na eskalaci situace na Blízkém východě. „O to více je důležité, aby spolu demokratické státy spolupracovaly a aby pokračovala euroatlantická spolupráce mezi Spojenými státy a Evropou,“ dodal.

Fiala se má zítra v Bílém domě setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem. S představiteli Spojených států chce mluvit také o další vojenské podpoře Ukrajiny, bez níž by bylo podle Fialy velmi obtížné, ne-li nemožné, zastavit ruskou agresi.

„Návštěva má bohatý program, kromě setkání s Joem Bidenem v Bílém domě bych se měl setkat s některými významnými členy Kongresu,“ řekl premiér s tím, že se setká i s krajany. Na závěr návštěv by se na společné galavečeři měli setkat zástupci významných českých investorů v USA se svými americkými partnery.

Fiala znovu odsoudil íránský útok na Izrael v noci na dnešek a ocenil, že se díky bezpečnostní a obranné spolupráci Izraele se spojenci podařilo zneškodnit drony a rakety dříve, než mohly někomu ublížit. „Je potřeba jednoznačně odsoudit íránský útok na Izrael,“ řekl Fiala.

Přečtěte celý článek