Fiala před odletem za Bidenem: Izrael musí mít právo se bránit, pro Ukrajinu musíme dělat víc

před 2 týdny 33

Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl vyjádření před svým odletem do Spojených států, kde v pondělí navštíví Bílý dům. Kromě shrnutí toho, co schůzka znamená, se vyjádřil i k aktuálním událostem.

Fiala nejprve shrnul, co podle něj návštěva v USA znamená. „Je to určitě důkaz skvělých vztahů mezi USA a Českou republikou,“ uvedl s tím, že zásadní jsou a budou zejména zahraničněpolitické vztahy a bezpečnostní situace, což souvisí i s útokem Íránu na Izrael, který se odehrál v noci ze soboty na neděli.

Premiér sdělil, že se setká i s představiteli amerického Kongresu nebo senátory, ale také s českými krajany. „Je také důležité, že návštěva v USA se koná v době, kdy si připomínáme pětadvacáté výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance,“ prohlásil Fiala s tím, že zásadní změnou je, že Česko konečně začíná plnit závazek výdajů dvou procent HDP na obranu.

Premiér zmínil i nákup stíhaček F-35 a připomněl, že vláda modernizuje armádu. Podle Fialy bude řeč také o ekonomických otázkách, což souvisí i s tím, že české firmy ve Spojených státech investují a zaměstnávají lidi. „To je významný prvek, věřím, že se tato spolupráce bude rozvíjet,“ konstatoval premiér. Zmínil také dodávky paliva pro české jaderné elektrárny firmou Westinghouse.

Předseda vlády odpovídal i na otázku týkající se aktuální situace na Blízkém východě. Je přesvědčen o tom, že toto napětí vždy ovlivňuje situaci na celém světě. „Je potřeba jasně odsoudit íránský útok na Izrael,“ řekl Fiala. „Řešení je založeno na tom, že budeme rozlišovat, kdo jsou viníci a kdo oběti té situace, a že Izrael bude mít právo se bránit,“ doplnil s tím, že situaci v Izraeli určitě bude s Bidenem řešit.

Zároveň se bude hovořit i o ruské agresi na Ukrajině, kterou premiér považuje za zásadní nebezpečí. „Je potřeba dělat víc a je potřeba si přiznat, že bez Spojených států by to bylo velmi obtížné,“ myslí si. „Budu se snažit americké přátele přesvědčit,“ zaznělo.

Jak informoval deník FORUM 24, o pozvání do Bílého domu rozhodla zejména česká pomoc Ukrajině a tuzemská iniciativa od počátku ruské války v roce 2022. Česká republika má ale výjimečnou pozici v česko-amerických vztazích dlouhodobě a kromě Polska neexistuje žádný stát střední a východní Evropy, jehož představitelé by se tak často na toto zásadní setkání dostali.

Přečtěte celý článek