Fiala: V dobrých časech rozhazují peníze socialisté a populisté. V zlých časech vládne ODS

před 3 týdny 35

„V dobrých časech vlády socialistů a populistů rozhazují plnými hrstmi na všechny strany a je jim jedno, kdo to zaplatí. V dobách zlých je tady ODS, aby zachránila, co se dá. Někdo to prostě pro naši zemi dělat musí,“ řekl Fiala na 31. kongresu strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ODS sílí kritika, straně chybí experti. Fiala by ale měl post bez potíží obhájit

Předseda ODS začal tím, že kandidátský projev měl už pětkrát. Zároveň se ale delegátům omluvil, že bude muset předčasně z dvoudenního kongresu odjet. V pondělí má totiž setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem ve Washingtonu. „Mám si s ním dát kávu. A chvilku to trvá, než se tam člověk dostane,“ řekl Fiala.

Jmenovitě zmínil několik členů ODS, které chtěl veřejně podpořit. Patří mezi ně předseda Senátu Miloš Vystrčil, Zdeněk Nytra, Alexandr Vondra nebo Veronika Vrecionová. Ocenil také práci místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka. „Ve vedení Poslanecké sněmovny nás výborně vede Jan Skopeček, který obhajuje ekonomické návrhy a bojuje proti socialistickým nápadům,“ řekl Fiala. Dále jmenoval i vyjednávací schopnosti Marka Bendy nebo práci hejtmana Martina Červíčka.

Premiér se také vrátil ke svému prvnímu zvolení předsedou ODS. „Před deseti lety a třemi měsíci jsem před vás předstoupil poprvé, že chci vést ODS. Naše ODS byla v nejhorší situaci ve své historii. Postavili jsme se jeden za druhého a tvrdě jsme pracovali. Bojovali jsme o ztracenou důvěru,“ řekl Fiala.

Zároveň se také otřel o hnutí ANO Andreje Babiše. Důvodem je například jednání o důchodové reformě. „Vláda Petra Nečase zavedla druhý pilíř. Za necelé tři roky zrušila tento pilíř socialisticko-populistická vláda, ve které byl Andrej Babiš ministrem. Naše vláda důchodovou reformu prosadí, ať k tomu opozice dá hlasy, nebo ne. Je to jeden z našich slibů,“ dodal Fiala.

Přečtěte celý článek