Fiala v USA vyznamenal dceru Milady Horákové. Janě Kánské udělil medaili Karla Kramáře

před 2 týdny 24

Premiér Fiala během pondělního setkání s českými krajany v USA udělil medaili Karla Kramáře Janě Kánské, dceři političky Milady Horákové zavražděné v roce 1950 komunistickým režimem. Ocenil zejména to, že Kánská, navzdory tomu, jaká příkoří její rodina ve vlasti utrpěla, nezanevřela na svou zemi, ba naopak dodnes je jednou z protagonistek česko-amerických vztahů.

Česká rodačka Kánská trvale žije v USA. Je jedinou dcerou Horákové, kterou komunistický režim ve vykonstruovaném procesu obvinil ze spiknutí proti republice. Horáková byla jedinou ženou popravenou v sérii nejznámějších komunistických monstrprocesů 50. let.

V zahraničí se vždycky snažím najít aspoň chvíli na setkání s krajany. Ve Spojených státech je největší česká komunita na světě. Setkal jsem se i s paní Janou Kánskou, dcerou Milady Horákové, které jsem měl tu čest udělit medaili Karla Kramáře.

Paní Kánská emigrovala do USA v… pic.twitter.com/jhBLxBGXka

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 15, 2024

„Děkuji za vše, co děláte pro česko-americké vztahy a podporu demokracie,“ řekl Kánské Fiala.

Pamětní medaile Karla Kramáře je pojmenována po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Fiala v úvodu setkání řekl, že krajanská komunita se skládá z lidí s různými historickými osudy. „Jsou tu nejen ti, kteří utíkali z politických důvodů za svobodou, ale jsou tu i nové generace lidí, kteří v USA vidí příležitost pro rozvíjení kariéry,“ uvedl. Česko si váží obou druhů krajanů, podotkl. Ocenil lidi, kteří i přes snahu integrovat se do nové společnosti nezapomínají na české kořeny.

„Paní Kánská emigrovala do USA v roce 1968, aby se zde opět setkala se svým otcem, který před komunisty utekl v 50. letech. Ani po tak těžkém osudu, kterým prošla, ani po tom všem, co se stalo její rodině v komunistickém Československu, nezanevřela na české země. Naopak. Byla nesmírně aktivní, pomáhala a dodnes je jednou z protagonistek česko-amerických vztahů. Nesmírně si toho vážím a děkuji,“ uvedl k tomu český premiér na sociální síti X.

Přečtěte celý článek