Fiala: Za komunismu jsem bral USA jako symbol svobody. Srdečnost Bidena byla až překvapující

před 2 týdny 33

Premiér ohledně pondělní schůzky s Bidenem poznamenal, že se na poli mezinárodní politiky jedná o významnou věc. „Je to ocenění vzájemných vztahů mezi Českem a USA. Ne každý představitel svého státu, jenž by o něco takového stál, se do Oválné pracovny dostane, takže mám z toho radost,“ podotkl předseda vlády.

K TÉMATU: Fiala po světě shání peníze pro Ukrajinu, má to dělat pro ČR, řekl poslanec Koten. Blábolíte, opáčila Decroix

Schůzka v Bílém domě má však pro premiéra i osobní rozměr. „Spojené státy mám rád. V mládí pro mě byly symbolem svobody, demokracie a opravdové naděje. Spolupráci mezi námi a zámořím jsem vždy podporoval,“ zdůraznil v rozhovoru.

„Během uvítání do Bílého domu jsem byl překvapen především srdečností prezidenta Bidena. Už při příchodu mě uctivě pozdravil a řekl mi, že si naše dvě předchozí setkání pamatuje. Mluvil velmi pěkně o Česku. Nejedná se o frázi, opravdu se choval velmi přátelsky,“ sdělil Fiala.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá sídlo prezidenta USA

Podle něj každé zahraniční schůzce předchází zevrubná příprava. O případné schůzce s prezidentským kandidátem republikánů Donaldem Trumpem hovořil jako o postupu, který „by nebyl úplně obvyklý“.

„Setkal jsem se se současnou hlavou státu, a tak to má být,“ pronesl a dodal, že součástí návštěvy amerického Kongresu bylo setkání jak s republikány, tak s demokraty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fialův projev u Bidena byla směšná a zbytečná slova, míní komentátoři

Přečtěte celý článek