Fico papouškuje putinovskou propagandu, říká Vondra. Dostálová naléhá na jednání se Slováky

před 1 měsíc 42

Jedním z témat nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS byly i česko-slovenské vztahy, které jsou už delší dobu narušeny zejména kvůli zcela odlišným pohledům na zahraniční politiku. Klíčovým bodem sporu je vztah k Rusku coby agresorovi na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Osekejme migrantům dávky, navrhuje Vondra. Zpackal to Rakušan, zaútočila na koalici Dostálová

Vondra otevřeně zaútočil na staronového předsedu slovenské vlády Roberta Fica. „Robert Fico opakovaně tvrdí a vlastně papouškuje putinovskou propagandu,“ prohlásil europoslanec.

I kvůli tomu kabinet Petra Fialy (ODS) před časem oznámil, že pozastavuje pravidelná jednání české a slovenské vlády. Stalo se tak krátce poté, co se Ficův ministr zahraničí Juraj Blanár sešel v turecké Ankaře se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Podle Vondry česká vláda „udělala maximum“ a zmíněné rozhodnutí je podle něj v pořádku. „Kdyby třeba potřetí za sebou Fiala a Fico byli na tiskové konferenci, a každý začal říkat něco jiného, mohlo by to ty vztahy opravdu poškodit,“ komentoval to dále Vondra.

Naproti tomu podle Dostálové šlo o chybný krok, přestože ANO také nesouhlasí s tím, že se Blanár setkal s Lavrovem a Fico mluví o zabíjení Slovanů. „O to více se ale má se Slovenskem jednat,“ reagovala jednička kandidátky hnutí ANO do Evropského parlamentu.

Pilip: Vztahy to nenaruší, podobné to bylo za Mečiara

Ekonom a exministr financí i školství Ivan Pilip v Partii PLUS na CNN Prima NEWS řekl, že česko-slovenské vztahy nynější aféra určitě nenaruší. Navíc se podle jeho slov něco podobného neodehrává poprvé. Zmínil období vládnutí slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, kdy Bratislava byla v podstatě izolována.

„Je normální, že máme-li na tuto zásadní a v podstatě nejdůležitější věc dnešní politiky rozdílné názory než Slovensko, tak se nebudeme tvářit, že je všechno dokonalé,“ řekl Pilip s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. Současnou pozici Ficovy vlády označil za „zvláštní a velmi riskantní“, protože je kvůli ní spolu s maďarskou vládou Viktora Orbána v rámci Evropy osamocená.

K setkání českých a slovenských představitelů vlády došlo od roztržky alespoň na úrovni mezinárodních uskupení. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se takto během března dvakrát sešel se zmiňovaným Blanárem. Nejprve v Praze při jednání Visegrádské čtyřky a o pár dní později ve slovinské Lublani, kde se konalo zasedání šéfů diplomacie států C5.

Přečtěte celý článek