Film Tichá pošta v režii Jána Sebechlebského zavede diváky i do Zubrnic

před 2 měsíce 200

foto Novinářský den na natáčení rodinného dobrodružného filmu Tichá pošta, který režíruje Ján Sebechlebský, 6. února 2024, Zubrnice, Ústecko.

Zubrnice (Ústecko) - Rodinný dobrodružný film Tichá pošta v režii Jána Sebechlebského zavede diváky kromě jiného do skanzenu a na železnici v Zubrnicích na Ústecku. Filmový štáb stráví v Ústeckém kraji zhruba polovinu natáčení, poté se přesune na Slovensko, řekl ČTK režisér. Film založený na skutečných událostech se odehrává na sklonku druhé světové války, kdy se skupina dětí rozhodne zachránit sestřeleného francouzského pilota.

"Ta doba byla opravdu zlá, ale člověk má vždycky šanci se zachovat nějak lidsky a o tom je ten film," uvedl Sebechlebský. "Dospělí vědí, co mají dělat, ale mají strach a někdy ani nemohou. Děti nad tím tolik nepřemýšlí a jednají... Někdy to může někomu zachránit život," doplnil režisér a spoluautor scénáře.

Příběh vychází z novely Jiřího Stránského. Princip akce připomíná hru na tzv. tichou poštu, kdy si dětští hrdinové předávají pilota mezi sebou napříč vesnicemi jako utajenou zprávu ve škole. V této riskantní hře nasazují svůj život, musí přelstít hlídky německé okupační armády, zrádce i udavače a také přežít krutou nelítostnou zimu na horách. Sebechlebský připomněl, že novela vznikla na základě vyprávění spisovatelova spoluvězně. Na scénáři režisér pracoval se Stránského dcerou Klárou Formanovou.

Zubrnice vytipoval jako vhodné místo pro natáčení architekt, nezávisle na něm ho však objevil i sám Sebechlebský. "Máme tu nádraží, které potřebujeme, školu, chalupy, stodolu, takže nám vyšlo, že to je fajn místo," uvedl režisér. Na území kraje se pak bude natáčet ještě v Králově Mlýně a v Terezíně. Příběh se odehrává v zimě, chybějící sníh doplnila jeho imitace včetně umělého sněhuláka. Skutečný sníh se objeví na záběrech natočených v Jizerských horách a Sebechlebský doufá, že ho bude dostatek také ve slovenské Oravské lesné, což je jedno z míst s nejchladnějším počasím v zemi.

Zubrnická museální železnice zajistila dodávku historického vlaku - autentické parní lokomotivy. Vypůjčené jsou i dva osobní vozy. "Mají za sebou dalekou cestu. Mašinka je na cestě až z Dolní Lipky, je z Muzea starých strojů a technologií Žamberk. Po cestě v Turnově od kolegů dobrala dva historické vozy třetí třídy," řekl ČTK Přemysl Košek ze Zubrnické museální železnice. Jeden ze služebních vozů znají místní přímo ze zubrnické expozice. "Akorát se pořádně promazal, vyzkoušela se brzda a mohl být použit," uvedl Košek. Doplnil, že se vůz dobově hodí, protože byl vyrobený v roce 1936.

Ve snímku v dospělých rolích diváci uvidí například Matěje Hádka, Judit Bárdos Pecháček, Karla Dobrého nebo slovenské herce Daniela Fischera a Romana Poláčika. V jedné z hlavních dětských rolí se představí Eliška Dytrychová jako Anka. Snímek vstoupí do kin 27. února 2025, v roce významného výročí 80 let od konce druhé světové války.

Přečtěte celý článek