Fischer Air láká Čechy na skvělé letenky. Je to od Václava Fischera další podvod na české turisty?

před 2 měsíce 54

Známý podnikatel Václav Fischer, který má za sebou několik více či méně úspěšných byznysů v cestovním průmyslu, z nichž některé bohužel skončily nepěkným krachem a necháním českých turistů ve štychu, rozuměj bez zaplacených zájezdů, popřípadě v cizině bez možnosti návratu, se podle všeho opět vrací na scénu.

Nová aerolinka?

Jeho nejnovější podnikání však budí značnou nedůvěru ještě předtím, než se vůbec pořádně rozjelo. Již před časem informoval Fischer v rozhovoru pro pořad Face to Face o tom, že se chce do tohoto kolotoče vrátit, a teď tak zjevně činí. Na stránkách společnosti Fischer Air, která se tváří jako letecká společnost, totiž prodává letenky.

Mohlo by se jednat jen o další agregátor nabídek jiných aerolinek, jakých je na českém internetu velká spousta. Pokud si však na webu Fischer Air zadáte parametry letu, vyjedou vám nabídky právě pouze od letecké společnosti Fischer Air.

Možná si říkáte, co je zvláštního na tom, že si Václav Fischer založil novou aerolinku, když už jednu spolu se stejnojmennou cestovní kanceláří provozoval. Ovšem kromě možného problému na parazitování na značce cestovní kanceláře, která už mu nepatří, je tu ještě další nemalá komplikace. Daná společnost totiž podle všeho zatím nelétá a nikdo o ní nic netuší, a to ani na letištích, odkud slibuje už za pár týdnů operovat své lety.

Letiště vše popírají

Se společností Air Fischer nemáme uzavřenou žádnou obchodní smlouvu. Z letiště se nebude létat do destinací, které jsou uváděny na webu společnosti Fischer Air. Jde o klamavou reklamu ze společnosti Air Fischer,” citoval odpověď letiště Pardubice letecký publicista Rostislav Kopecký. V obdobném duchu se vyjádřilo také letiště v Bratislavě. Z obou přitom Fischer Air prodává své lety.

Letenky dokonce není možné platit ani kartou, jelikož společnost nenabízí platební bránu. Je možné, že karetní asociace jí neschválily povolení. Nabízí se však i jiné vysvětlení. Společnost nechce přijímat platby kartou, jelikož banky následně umožňují takzvaný chargeback. Pokud by firma nedodala službu, mohli by lidé od své banky požadovat zpětné zrušení transakce a navrácení prostředků.

Čtěte také: Tohle jsem ještě nezažil. Čech promluvil o hrůzném letu Smartwings, na který nikdy nezapomene

Před společností Fischer Air varuje také Česká obchodní inspekce, která zmiňuje to, že na webu není uveden provozovatel. To však není tak docela pravda, jelikož ve funkci výkonného ředitele je zde zmiňován právě Václav Fischer. Provozovatelem má být společnost A.M.F. Aircraftleasing Meier und Fischer GmbH.

Václav Fischer v minulosti přivedl ke krachu cestovní kancelář Fischer, kterou následně převzala společnost KKCG Karla Komárka. Poté se do světa cestovního ruchu opět vrátil a spolupracoval s cestovní kanceláří Tomi Tour, kterou měl podle některých zdrojů ovládat. Také ona zkrachovala a zanechala po sobě dluhy ve výši 116 milionů korun.

Foto: Fischer Air

Přečtěte celý článek