Fotbalové hvězdy pomáhají Ukrajině. Hraním Counter-Strike přispěly miliony korun

před 2 měsíce 23

Na Ukrajině už třetím rokem řádí válka a ruské útoky neberou konce. Fotbalista Oleksandr Zinčenko proto na pomoc své rodné zemi uspořádal charitativní akci. Sedmadvacetiletý fotbalista momentálně oblékající dres anglického Arsenalu si dal za cíl během speciálního zápasu v počítačové hře Counter-Strike 2 vybrat co největší peněžní obnos, který by byl následně použit na nákup vojenského vybavení pro Ukrajinu.

Hvězda londýnského Arsenalu pozvala svého spoluhráče Gabriela Jesuse i slavné ukrajinské profesionální hráče Counter-Strike.

Akci měl pod palcem ukrajinský esportový klub Passion UA, který založil právě Zinčenko. Divákům na platformě Twitch dal také pořádnou motivaci, proč během exhibice přispět. Každý divák, který poslal minimálně 30 korun, se dostal do slosování o hráči podepsané dresy Arsenalu, brazilského národního týmu nebo fotbalové míče Arsenalu.

„Vybíráme peníze na drony, stanice pro elektronický boj a dopravu pro prapor Aidar. Cílem je vybrat 800 000 dolarů,“ uvedl Zinčenko.

Fanoušci videohry Counter-Strike mohli celé utkání sledovat z pohledu ukrajinského fotbalisty. Akce se zúčastnila i známá jména esportové scény Valerij Vachovskij nebo Ihor Ždanov z profesionálního týmu Natus Vincere, mezi pozvanými byl i hvězdný ukrajinský hráč Oleksandr Kostyliev známý jako s1mple.

Na Zinčenkově dobročinné akci se nakonec vybralo přes tři miliony korun. O výsledek exhibičního zápasu sice vůbec nešlo, přesto Gabriel Jesus i Zinčenko ukázali, že se v Counter-Strike světě neztratí. Slavné soupeře porazili 2:0 a oba předvedli několik povedených akcí, které si fanoušci s obdivem sdíleli.

Ukrajinský obránce tak ukázal, že se mu nedaří jen na fotbalovém pažitu, ale i na herních serverech. Zinčenko si dokonce v prosinci minulého roku zahrál i v oficiálním Counter-Strike zápase. Když jeho klub Passion UA hledal náhradu za jednoho z hráčů, který se potýkal s technickými lapáliemi, fotbalista naskočil do sestavy. Svému týmu tehdy pomohl k vítězství 2:1.

Levý obránce Arsenalu se ke konfliktu vyjadřuje pravidelně a přispívá na pomoc svým krajanům v nouzi. Na začátku ruské invaze silně kritizoval činy ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nenávidím lidi, kteří napadli naši zemi každým dnem víc a víc. Nepřestanu o tom mluvit, protože celý svět musí znát pravdu,“ řekl. Zinčenko se také staví proti účasti ruských a běloruských sportovců v mezinárodních turnajích či závodech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zinčenko se rozbrečel na tiskové konferenci před baráží o MS

Přečtěte celý článek