FOTO: Ochránci zvířat protestovali před supermarkety Albert. Chtějí přísnější pravidla pro chov kuřat

před 2 týdny 36

Tento týden se konalo několik protestů před supermarkety Albert, které měly upozornit na špatné podmínky kuřat, chovaných právě pro tento obchodní řetězec. Akce organizoval spolek OBRAZ – Obránci zvířat, který nedávno v kampani kritizoval řetězec.

Tichý protest před Albertem byl součástí kampaně Albertova krutost, kterou Obránci zvířat odstartovali na konci března. Jejím cílem je, aby Albert přijal Evropský závazek pro kuřata (ECC) a přestal prodávat zubožená kuřata z nejkrutějších velkochovů.

Při protestu před centrálou byl také k vidění jeden z účastníků v převleku přešlechtěného kuřete s polámanými kostmi. Kostým podle spolku poukazoval na to, jakým utrpením si musí kuřata procházet.

Zástupcům supermarketu předal symbolicky diplom za 1. místo v kategorii „královský greenwashing“. Narážel tím na fakt, že supermarket ve svých reklamách ukazuje šťastná a spokojená kuřátka, i když realita je odlišná. Podle spolku ale celé vedení firmy centrálu před protestem opustilo.

Vedle hlavního protestu u centrály supermarketu se konaly protesty také před pobočkami Albertu na Vítězném náměstí, na Andělu a v Šárecké ulici.

Kampaň Albertova krutost upozornila na záběry pocházejí ze tří chovů, které vykrmují kuřata následně prodávaná v supermarketech Albert. Konkrétně má jít o farmy v Semtěši ve Středočeském kraji, Slavěticích a Batelově na Vysočině, které patří společnosti RABBIT Trhový Štěpánov podnikatele Zdeňka Jandejska. Ke kampani se přidali i známé osobnosti jako zpěvačka Jana Fabiánová nebo herec Václav Neužil. Společně požadují, aby Albert, stejně jako v zahraničí, vyžadoval lepší standardy chovu kuřat. 

Albert kritiku odmítá

Albert se na začátku dubna kvůli kampani také se zástupci spolku setkal. Proti kampani se ohradil a podrobněji představil standardy animal welfare a iniciativy na podporu extenzivních chovů a drůbeže z volného výběhu. Oznámil to ředitel komunikace Albertu Jiří Mareček v tiskové zprávě.

„Albert pracuje na zvyšování dostupnosti i popularity drůbeže z extenzivních chovů a jako první maloobchodník představil ucelený program vlastní značky Královské kuře. Tento typ chovu pomalu rostoucí drůbeže probíhá s prodlouženou délkou výkrmu na speciálně určených farmách. Začínali jsme na jedné a nyní už Královské kuře chová deset specializovaných farem,“ upřesnil Mareček.

K jednání se vyjádřila také předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. „Chovy kuřat jsou v České republice pod přísnou kontrolou Státní veterinární správy a splňují všechny požadavky evropské i české legislativy. Pokud má někdo podezření na porušování zákonů, může se obrátit na Státní veterinární správu nebo příslušnou krajskou veterinární správu. Zásadně ale odmítáme lživá a zavádějící obvinění, že by tuzemští dodavatelé dodávali kuřata v rozporu se všemi pravidly péče o životní pohodu zvířat,“ řekla.

Aktivity spolku OBRAZ také kritizoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. „Skupinka aktivistů začala sdílet různě zmanipulovaná videa z chovů kuřat, aby z důvěřivých lidí vymámila další peníze. Škoda, že se jim nechce pracovat na případné změně legislativy. Asi je to moc složité. A nedají se na to najmout herci, museli by to odmakat sami,“ napsal na sociální síti X.

Přečtěte celý článek