FOTO: S vojáky a dobrovolníky jsme na Ukrajině. Češi neskutečně pomáhají, říká velitel tankistů Andrij

před 1 měsíc 52

REPORTÁŽ / Reportéři Deníku FORUM 24 vyrazili na Ukrajinu po boku respektovaných dobrovolníků, aby se sami přesvědčili, jak pomáhají peníze věnované Čechy na pomoc vojákům i civilistům postiženým válkou. Pro začátek jsme navštívili místo skryté v malebných Karpatech, kde již voní novotou hygienický komplex určený pro ukrajinské tankisty. Při té příležitosti jsme si také povídali se zástupcem velitele jejich pluku Andrijem.

„Jak jen popsat, jak moc jsme spokojení s pomocí z Česka? Že ta pomoc je nedozírná, že ta pomoc je všestranná, že ta pomoc trvá od počátku plnohodnotné invaze a že jsme za ni velice vděční. Všem Čechům, kteří pomáhají, a všem organizacím. Trvá to už déle než dva roky a dva roky s nimi spolupracujeme a známe se,“ říká major Andrij Kurivko, zástupce velitele tankového praporu 128. samostatné horské útočné brigády. Ta bojuje na velmi důležitém úseku fronty v Záporožské oblasti na východě Ukrajiny. Dodává, že se na Čechy zpravidla obrací s potřebami, které jim momentálně nemůže poskytnout ani armáda, ani vláda. A právě proto je pro ně pomoc českých dobrovolníků a organizací naprosto nenahraditelná.

Jedním z výsledků této spolupráce se stal pro vojáky 128. brigády také pojízdný lazebně-hygienický komplex, který se před námi nyní zjevil ve vší kráse. Obsahuje umývárnu se sprchami, prádelnu s příslušenstvím, saunu, a dokonce i solnou komoru určenou pro relaxaci vojáků. To vše se nachází v komplexní podobě a je umístěno v návěsu kamionu a zanedlouho již zamíří za vojáky na frontu. „Takovýto komplex jsme si dlouho velice přáli, protože nám chyběl. Podobné komplexy sice máme, ale je jich velice málo. Zatímco některé součásti naší brigády mají možnost dostat se zavčasu k horké vodě a mohou se umýt v týle, jinde, například u pěchoty, existují pozice, kde se bojuje velice tvrdě a které prostě není možné opustit. Dříve tito vojáci měli k dispozici jen sprchovou kabinku, ale takto získají možnost umýt se, vysprchovat, odpočinout si a existovat v normálnějších podmínkách,“ říká Andrij.

Právě jeho tankisté si podle něj užijí podobnou kúru víc než rádi. „Mnoho lidí si myslí, že protože je tank velký, je také pohodlný, ale práce tankisty a každého podobného specialisty je náročná a namáhavá. A to také proto, že je to velice špinavá práce. Jak si asi umíte představit, někde je kolomaz, jinde vazelína, něco někde proteče, většinou na uniformu. Není možné, aby voják prostě jen přišel a řekl: ‚Tady mám umazanou uniformu, dejte mi novou‘ , a tak je samozřejmě skvělé, že jim takovýto komplex nabídne možnost očistit nejen sebe, ale i své šaty,“ říká major Kurivko.

Nejde podle něj jenom o čistotu fyzickou. „Je tu ještě jeden prvek, řekněme psychologické podpory,“ připomíná s tím, že každá lidská bytost potřebuje vědět, že bude na veřejnosti vystupovat v důstojných hygienických podmínkách a ve slušném oděvu. „Jestliže nebudu mít možnost udržovat hygienu apod., bude mi nanic. Budu samozřejmě nadále plnit úkoly, ale moje efektivita a psychická pohoda budou daleko nižší,“ ilustruje důstojník. To, že má jeho jednotka k dispozici nový hygienický komplex, proto pokládá za nesmírně důležité nejen z praktického, ale i z duševního hlediska. Za pravdu mu dala i svědectví jeho mužů, která zveřejníme později.

Další podrobnosti o tomto projektu a dobrovolnících, kteří ho zajišťují, si můžete přečíst na stránkách Deníku FORUM 24 a podpořit je můžete ZDE. Náš tým se nyní přesouvá na pozice blíže k bojové linii. Brzy vám přineseme další svědectví a informace, a to až ze srdce Ukrajiny.

Přečtěte celý článek