Francie vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti. Islámský stát se pokusil spáchat akce i na jejím území

před 1 měsíc 30

Francie po pátečních událostech v Krasnogorsku u Moskvy v Rusku, kde zemřelo nejméně 137 lidí, posílila bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň. Odnož teroristické organizace Islámský stát (IS), která se k útoku přihlásila, se v poslední době totiž pokusila spáchat několik podobných akcí také ve Francii. Podle agentury AFP to v pondělí uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Tato skupina se pokusila spáchat několik akcí také na našem území,“ řekl Macron novinářům při své nynější návštěvě Francouzské Guyany s tím, že Francie ruským službám a svým partnerům v regionu navrhla zvýšenou spolupráci.

Macron zároveň Rusku vzkázal, že by bylo „cynické a kontraproduktivní“ snažit se svalovat vinu na Ukrajinu, a to jak pro zemi jako takovou, tak pro bezpečnost jejích občanů. „K tomuto útoku se přihlásil Islámský stát a informace, které máme k dispozici my, naše (zpravodajské) služby i naši hlavní partneři, skutečně naznačují, že to byl subjekt IS, který tento útok vyvolal,“ řekl Macron.

Francouzský premiér Gabriel Attal (35) už v neděli večer informoval o tom, že prezident republiky svolal do Elysejského paláce Radu obrany a národní bezpečnosti, přičemž uvedl, že důvodem zvýšení stupně pohotovosti jsou kromě útoku u Moskvy také hrozby, kterým je Francie vystavena.

„Vzhledem k tomu, že se k odpovědnosti za útok přihlásil Islámský stát, a vzhledem k hrozbám, které tíží naši zemi, jsme se rozhodli pozvednout postoj Vigipirátu na nejvyšší úroveň: pohotovostní útok,“ uvedl.

Francouzský protiteroristický program Vigipirate má tři stupně, přičemž nejvyšší stupeň je aktivován v případě útoku ve Francii či v zahraničí nebo v případě, že je hrozba útoku považována za bezprostřední. Spouští se tak výjimečná bezpečnostní opatření, například zesílené hlídky ozbrojených sil na veřejných místech, jako jsou nádraží, letiště a náboženská místa.

Při páteční střelbě v koncertním sále ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy ozbrojenci zabili nejméně 137 lidí, dalších více než 180 je jich zraněno. K útoku se opakovaně přihlásil IS. Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

Ruské úřady v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř pachatelů, které v neděli soud obvinil z terorismu a uvalil na ně nejméně dvouměsíční vazbu. Ruský prezident Vladimir Putin dříve naznačil jejich spojení s Ukrajinou, Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel. Podle soudu pocházejí čtyři útočníci z Tádžikistánu.

Přečtěte celý článek