Lékaři Zemanovi nařízli kryty svalů, je při vědomí a zůstává v motolské nemocnici

před 1 měsíc 22

 Lukáš Bíba

Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala  v tiskové zprávě mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková po pondělním jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout, dodala.

Devětasedmdesátiletý Zeman se v Motole podrobil neplánované operaci kvůli nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Nemocnice v pondělí uvedla, že po odstranění krevní sraženiny a provedení angioplastiky tepen se obnovilo prokrvení a rozvinul se takzvaný reperfuzní syndrom, který se projevuje otokem končetiny.

"Tento stav byl hned v rámci první operace řešen fasciotomiemi. Jedná se o naříznutí krytů svalů s ponecháním nářezů do doby, než dojde k ústupu otoku," sdělila mluvčí. Tyto nářezy je podle ní nutné pečlivě a pravidelně ošetřovat, než je možné je znovu uzavřít.

"Pan Miloš Zeman je při vědomí, orientován, spolupracuje při zahájení rehabilitace. Vzhledem k uvedenému dosavadnímu průběhu nelze délku hospitalizace predikovat," konstatovala nemocnice. Další informace poskytne ve středu.

Bývalý prezident přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice na vyšetření. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že vzniklé zdravotní potíže souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí. Lékaři ještě týž den Zemana operovali. Při takzvaném hybridním zákroku mu intervenční radiologové a cévní chirurgové zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení nohy. Po operaci i přes víkend byl Zeman podle Dankové ve stabilizovaném, ale vážném stavu.

Členy osmičlenného lékařského konzilia motolské nemocnice jsou náměstkyně pro léčebně preventivní péči Lucie Valentová Bartáková, přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Štěpán Černý a primář této kliniky Radovan Fiala, přednosta kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček, přednosta Interní kliniky Radan Keil a primářka této kliniky Jindra Lochmanová, přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Pavel Kolář a vedoucí lékař kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny František Mošna.

Zeman před rokem po deseti letech opustil prezidentskou funkci, kvůli problémům s chůzí a stabilitou se od dubna 2011 pohybuje na vozíku.

Přečtěte celý článek