Geodatová firemní skupina HRDLIČKA Holding a její nadace HORIZONT HG 2014 pomáhá Ukrajině během války

před 2 měsíce 91

Od začátku napadení Ukrajiny Ruskem, které trvá již skoro 2 roky, jsme jako HRDLIČKA Holding sledovali s největším znepokojením celou situaci. Zejména kvůli našim kolegům a dceřiné společnosti GEODATA Ukraine, kterou jsme založili v roce 2021. Již čtyři dny po začátku konfliktu jsme začali intenzivně pracovat na projektu nazvaném „Drony pro Ukrajinu“, který měl za cíl poskytnout pomoc postižené zemi. Od té doby jsme rozšířili naše aktivity a nebudeme polevovat ani v letošním roce.  

Drony pro Ukrajinu: rychlá reakce na krizi

S projektem „Drony pro Ukrajinu“ jsme vypravili první dodávku civilních dronů již koncem února 2022. Od té doby do dnešních dní se nám podařilo nashromáždit prostředky v hodnotě necelých 2 000 000 Kč za pomoci více než 170 přispěvatelů a bylo předáno 63 přístrojů a další příslušenství. Drony byly a jsou předávány primárně za účelem poskytování pomoci v postižených oblastech místní domobraně, a to především pro monitoring pohybu nepřátelských vojsk na území Ukrajiny nebo slouží k výcviku a tréninku jednotek domobrany Díky štědrosti dárců (i z řad zaměstnanců a majitelů firmy) plánujeme nyní 6. předávku dronů na letošní jaro.

Spolupráce s Business Klubem Ukrajina a projekt Obnova Ukrajiny

Aktivně sledujeme aktivity na politické a ekonomické úrovni, které mají za cíl podporu Ukrajiny. Za tímto účelem jsme se připojili k Business Klubu Ukrajina (BKUA), který vznikl pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky jako platforma pro setkávání českých firem se zájmem o pomoc při rekonstrukci Ukrajiny a těch, kteří pomoc potřebují. BKUA se účastní více než 185 českých firem, zástupců asociací, bankovních institucí a rezortů ministerstev. Hrdlička Holding přišel nejprve s projektem „Obnova Ukrajiny“, který byl ve spolupráci s dalšími českými firmami zaměřen na opravu infrastruktury, jako jsou mosty a silnice.

FOTO: HRDLIČKA Holding

Opakovaná účast na akci Rebuild Ukraine ve Varšavě

V únoru a poté ještě v listopadu 2023 jsme se účastnili veletrhu „Rebuild Ukraine“ v polské Varšavě jako jeden za zástupců firem nabízejících pomoc v rámci tzv. stánkové vesnice České republiky (záštitu opět převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR). Aktivně jsme prezentovali naše know-how v oblasti geomatiky a 3D dokumentace s vidinou možnosti renovace zničených mostů a silnic. Na základě zkušeností s Digitální technickou mapou ČR se v rámci Dnětropetrovské Dněpropetrovké oblasti snažíme pomoci městům v monitoringu zničené infrastruktury jak technické, tak dopravní s následnou správou a návrhy na jejich obnovu. Kolegové z firmy GEODATA Ukraine již zahájili spolupráci s místními obcemi.

Co plánujeme v letošním roce?

Chceme i nadále pokračovat ve sbírce dronů, protože již máme zkušenost, že efektivně pomáhají přímo na místě, kde je to nejvíce potřeba. V rámci BKUA budeme sledovat příležitosti v podobě konkrétních projektů, ke kterým bychom se mohli přidat a zužitkovat naše zkušenosti, prostředky a know-how. Na Ukrajině máme kolegy a bezpráví v podobě násilí ruských agresorů nechceme nechat jen tak.

Pokud se k nám chcete přidat jako dárci či spojit síly ve spolupráci, sledujte nás nebo nás přímo kontaktujte na www.dronyukrajine.cz.

Přečtěte celý článek