Gerhard Schröder je Putinův poslíček, rozhodl německý soud

před 3 týdny 35

Někdejší německý kancléř, později proruský plynový lobbista Gerhard Schröder prohrál důležitý soudní spor proti deníku Bild. Putinův přítel žaloval deník kvůli velmi kritickým slovům dnes již zemřelého Alexeje Navalného, který jej nazval Putinovým poslíčkem.

„Nyní je Schröder poslíčkem pro Putina, který chrání vrahy. Nevím, jaké skryté platby dostal od Putina. Existuje oficiální platba a nepochybuji, že existují i ​​skryté platby. Toto je můj osobní názor jako právníka, který několik let vyšetřuje Rosněfť a Gazprom. Nemám dokument, kde by bylo černé na bílém napsáno: Tady, pane Schrödere, tohle je váš kufřík plný peněz. Ale nepochybuji o tom, že Schröder dostává skryté platby,“ prohlásil v rozhovoru pro Bild Alexej Navalnyj v říjnu 2020.

Schröder následně zažaloval nikoliv Navalného, ale deník Bild, protože jeho prohlášení zveřejnil. Podle deníku je to však logické, protože se Schröder zachoval jen tak, jak by se zachoval jeho přítel Putin. „V Rusku, kde vládne Schröderův přítel Putin, mohou politici zakázat novinám citovat své kritiky. Rozsudek zemského soudu v Hamburku jasně říká: V Německu to možné není,“ okomentoval věc deník.

Schröder nepodal jen žalobu vůči Bildu, ale chtěl zakázat převzetí Navalného vyjádření dalším médiím. Těm podle Bildu pohrozil, „že podnikne právní kroky, pokud převezmou a budou nadále šířit nepravdivá obvinění, která Bild-Zeitung a bild.de rozšířily“.

„Je to porážka pro Schrödera a každého, kdo sní o podmínkách, jako jsou ty v Rusku. Je to vítězství pro Bild a svobodu tisku a rozhovorů v Německu,“ označil své soudní vítězství deník Bild. Rozsudek zemského soudu v Hamburku je právně závazný a osmdesátiletý Schröder musí navíc zaplatit i všechny soudní výlohy tohoto dlouholetého sporu.

Gerhard Schröder byl německým kancléřem od roku 1998 až do roku 2005. Následně byl šéfem představenstva společnosti provozující projekt Nord Stream. Od září 2017 do května 2022 byl Schröder předsedou představenstva Rosněftu. Západními médii byl opakovaně označován za velice blízkého přítele ruského válečného zločince Putina.

Přečtěte celý článek