Ruské volby? Komedie. Putin je slizký lhář, vládne zmutované zločinecké mafii, říká historik

před 1 měsíc 55

„Rusko se ještě stále snaží předstírat, že se jedná o stát, ve skutečnosti to je ale zločinecká mafie, která za ty roky zmutovala. A pokud s nimi budeme jednat jako se státem, řežeme si opět pod sebou větev, na které sedíme,“ poznamenal Kelin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové dělají z unesených ukrajinských dětí vojáky, píše CNN. Neměli jsme na výběr, zoufá si Artem

Putin podle něj volbami potřebuje pouze ukázat vlastnímu publiku, že má vše pod kontrolou a veškeré pokusy o nějakou změnu jsou absolutně beznadějné. „Zároveň chce dát západním politikům, kteří s ním mají zájem kšeftovat, záminku, aby mohli říkat, že Rusko stále ještě je alespoň trošku demokratický stát,“ dodal historik.

Bezpečnostní a obranný analytik Daniel Koštoval v pořadu 360° poznamenal, že ruské prezidentské volby jsou důležité i kvůli dodržení ústavy. A už jen tím, že Vladimír Putin si dal práci a objížděl Rusko a předváděl jakousi kampaň, se snaží o jakousi jejich legitimizaci.

Podle Koštovala chce velká část Rusů pro Putina skutečně hlasovat. „Protože od roku 2000, co je u moci, se pro velkou část z nich život nějakým způsobem zlepšil,“ vysvětlil s tím, že myslí zejména ekonomickou stránku.

Že by Rusové Putina podporovali, si ale nemyslí politolog Ivan Preobraženskij. Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že v Rusku je opravdu nízká volební účast a je proto těžké odhadnout, co si lidé skutečně myslí.

Putin se nezměnil, má jen víc botoxu

Experti však nezpochybnili, že by Putin svou pozici neobhájil. Shodli se přitom, že za dobu svého prezidentování neprošel žádným větším vývojem. Podle Kelina je Putin dokonalý herec a umí perfektně předstírat. „Za roky své vlády se nezměnil, jen má trochu víc botoxu. Pořád je to ale stejný křivák, podrazák a slizký lhář,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Zákeřný útok na Oděsu. Ruské rakety zabily 20 lidí, dopadly na záchranáře. Zelenskyj zuří

Koštoval dodal, že současný vládce Ruska navíc stále plní své programové prohlášení z roku 2000, v němž jako jeden z bodů zmínil, že Rusko může přežít pouze jako velmoc, a pokud by mu hrozil úpadek na stát druhého nebo dokonce třetího řádu, šlo by o hrozbu pro národní bezpečnost. „Zpočátku ale nebyl tak silný a měl asi pocit, že se třeba na některých věcech domluví, ale časem asi dospěl k názoru, že to nepůjde dohodou, takže si to chce vzít silou,“ vysvětlil.

Preobraženskij zmínil jediný posun, který u Putina spatřuje – fakt, že za ta léta naprosto ztratil kontakt s realitou. „On sám to dokonce i řekl, že nevidí svět, protože tak hodně pracuje,“ podotkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zástupy Rusů volí v Praze. Hlasujeme proti Putinovi, prozradili někteří, jiní raději mlčeli

Přečtěte celý článek