Rada bezpečnosti vyzvala k okamžitému příměří v Gaze. Američané rezoluci nevetovali

před 3 týdny 20

Rada bezpečnosti OSN v pondělí přijala první rezoluci od začátku války v Pásmu Gazy loni v říjnu. Text vyzývá k okamžitému příměří. Trvat má během muslimského měsíce ramadánu, který končí 9. dubna. Pro rezoluci hlasovalo 14 zemí, Spojené státy se zdržely, ačkoliv izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzýval USA k vetu. Po hlasování uvedl, že Spojené státy svým postojem poškodí válečné úsilí Izraele v boji proti Hamásu a zrušil cestu svých úředníků do Washingtonu. Hamás přijetí rezoluce uvítal.

Rada bezpečnosti OSN během současné války v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem hnutí Hamás na Izrael, schválila dvě rezoluce žádající větší humanitární pomoc či „humanitární pauzy a koridory“, žádná dosud ale nevyzývala k příměří.

Text rezoluce, kterou navrhlo deset nestálých členů Rady bezpečnosti, vyzývá k okamžitému klidu zbraní v Pásmu Gazy během ramadánu, což by mělo vést k trvalému příměří. Dokument také požaduje propuštění všech rukojmí, které drží Hamás v Gaze od říjnového útoku, kdy v Izraeli zabil na 1200 lidí a asi 250 osob unesl. Stovku propustil během dosud jediného příměří v této válce koncem listopadu.

Příměří v rezoluci není podmíněno propuštěním rukojmí, ale obě výzvy jsou zmíněny paralelně. Právě kvůli tomu krátce před hlasováním Netanjahu pohrozil, že odvolá cestu svých vysokých úředníků do Washingtonu, plánovanou na tento týden, pokud USA rezoluci nevetují.

Ministr ani poradce nikam nepojedou

„Ve světle změny amerického postoje se premiér Netanjahu rozhodl zrušit cestu delegace do Washingtonu,“ oznámil Netanjahuův úřad po hlasování. Izraelští činitelé měli v USA jednat o Netanjahuově plánu zahájit operaci i na jihu Pásma Gazy v oblasti Rafáhu, kde ale nyní přebývá v nuzných podmínkách na 1,5 milionu Palestinců. USA se snaží Netanjahua od této operace odradit, pokud civilistům nezajistí bezpečnou evakuaci.

V delegaci, kterou Netanjahu nyní zrušil, měl být jeho ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer, který jako pozorovatel zasedá i v izraelském válečném kabinetu, a poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi.

Netanjahu označil americké nevetování rezoluce za „jasnou změnu postoje“. To ale odmítl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby, podle něhož USA stále jasně podporují příměří výměnou za propuštění rukojmí. Kirby dodal, že ve Washingtonu už je izraelský ministr obrany Joav Galant, který by se měl setkat s americkým bezpečnostním poradcem Jakem Sullivanem, ale i s ministrem obrany Lloydem Austinem či šéfem diplomacie Antonym Blinkenem. Hovořit mají o chystané operaci Izraele v Rafáhu i o jednáních, která mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovávají USA, Egypt a Katar.

Američané vetovali tři rezoluce

Spojené státy od října vetovaly tři rezoluce vyzývající k okamžitému příměří, které nezmiňovaly propuštění rukojmí. USA se také při hlasováních Rady bezpečnosti dvakrát zdržely, aby umožnily větší humanitární pomoc do Gazy.

Dosud poslední rezoluci před tou nynější vetovaly v pátek Rusko a Čína, které odmítly americký návrh vyzývající k okamžitému a trvalému příměří. Rusko označilo návrh za zpolitizovaný a nedostatečně tvrdý vůči Izraeli. Rusko a Čína vetovaly americkou rezoluci ke Gaze také už v říjnu.

Pro příměří v Pásmu Gazy, kde si izraelská ofenziva podle Hamásu od října vyžádala smrt více než 32 tisíc Palestinců, se loni dvakrát vyslovilo Valné shromáždění OSN. Pro v říjnu i v prosinci hlasovala více než stovka zemí, proti byly v obou případech mimo jiné Izrael, USA či Česká republika.

Přečtěte celý článek